Hlavní obsah

V Barmě našli vzácného bílého slona

Neipyijto

Vzácného bílého slona po letech vydala divočina v Myanmaru neboli Barmě. Symbol štěstí, jehož si buddhistická země na jihovýchodě Asie velmi cení, prý věstí dobré časy pro národ i příznivé politické změny. Naposledy bílého slona spatřili v roce 2001 a opozice tehdy hlásala, že je to jasný důkaz podpory jejich politiky. Tak velký význam v této buddhistické zemi sloním albínům přikládají.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Profimedia.cz

Kůže sloních albínů je světle šedá, zcela bílá však není. Ilustrační foto

Článek

Nově nalezený slon je vlastně osmatřicet let starou slonicí. A přestože se o těchto albínech mluví jako o bílých slonech, doslova bílou barvu na nich nenajdeme. Jejich kůže je světle šedá až hnědo-červená, po navlhčení růžová.

Slonici nalezli v pralese u města Maungtaw. V buddhistické kultuře se bílí sloni znázorňují skutečně sněhově bílí a jsou považováni za národní poklad.

Opozice věří, že objev bílého slona přispěje k dobrým změnám ve volbách, které mají letos proběhnout. Slavnou představitelkou opozice je v domácím vězení držená disidentka Do Aun Schan Su Ťij. Vojenský režim ji v izolaci drží už skoro patnáct let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám