Hlavní obsah

V Austrálii z nebe pršely ryby

Právo, aa

Australanka Christine Balkerová se právě vracela domů, když vedle ní spadla ryba. Žena z městečka Lajamanu na okraji pouště Tanami asi 300 km jižně od Darwinu směrem ke světoznámému Alice Springs nevěřila svým očím, pak ale začaly ryby z nebe doslova pršet.

Foto: Profimedia.cz

V Austrálii pršely malé okounovité rybky. Ilustrační foto

Článek

„Byly jich stovky. Všechny byly ještě živé, když dopadly na zem,“ všimla si žena. Šlo o asi 20centimetrové okounovité ryby, běžně lovené v australských tocích. „Volala jsem to příbuzným, co žijí daleko na pobřeží, ale nevěřili mi. Prý mi přeskočilo, ale já to viděla. Ještě že nepadali z nebe krokodýli!“

Meteorologická stanice v Darwinu úkaz potvrdila. Příčinou bylo tornádo nebo vzdušný vír, který nasál ryby i s vodou a odnesl je desítky či stovky kilometrů daleko. „Když se tak (živočichové) dostanou do meteorologického děje, zmrazí se a po čase, když opět padnou, roztají,“ řekl Mark Kersemakers.

V Lajamanu žije ještě jeden svědek podobného deště. „Jako mladík jsem jednou byl v Alice Springs v baru, a když jsem se vracel do hotelu, taky kolem mě padaly z nebe tyhle malé ryby,“ vzpomíná dnes padesátník Les Dillon.

„Jo, měl jsem pár piv v sobě, tak mi nevěřili, ale teď vidíte, že se to děje!“ řekl reportérovi australského serveru Newser.

Kuriózní deště
1. století n. l. - Plinius starší zmiňuje deště „žab a ryb“
1794 - armáda francouzských royalistů u Lille zaznamenala, že při bouři z nebe padaly ropuchy
1857 - centimetrové krystaly cukru padaly po dva dny v jižní Kalifornii
1876 - hospodyně v Kentucky tvrdila, že jí na zahrádku spadly kousky masa. Šlo o zvěřinu.
1902 - prach zvednutý tornády v Illinois způsobil v několika státech USA deště bláta
1940 - po tornádu v Rusku padaly z nebe středověké mince
1969 - na floridské město Punta Gorda pršely golfové míčky
1976 - v kalifornském San Luis Obispo po dva dny padali z nebe kosi a holubi

Reklama

Výběr článků

Načítám