Hlavní obsah

V Anglii vydraží největší vejce světa staré 400 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Největší vejce světa má v průměru 33 centimetrů a pochází ze sedmnáctého století od sloního ptáka žijícího v té době na Madagaskaru. Vymřelý obr opeřené říše už svět neobývá zhruba čtyři staletí, jeho vejce však teď bude k mání v londýnské Chelsea v aukci a podle všeho bude stát minimálně pět set liber – asi patnáct tisíc korun.

Článek

Podle odborníků se jedná o velmi vzácný exemplář ceněný milovníky starožitností. V obvodu má více než devadesát centimetrů a rozhodně by si s ním neporadil ani hráč rugby. Snesla ho samice sloního ptáka z Madagaskaru, která měřila necelé čtyři metry na výšku a vážila půl tuny.

Vejce získali lovci někdy po roce 1600 a stejně velkou vaječnou hmotu by musely dnes vyrábět tři stovky slepic. Podle odborníků se jedná v plazí a potažmo i ptačí říší o největší vejce, ani dinosauří vejce této velikosti na světě známo není.

Sloní pták zmizel z planety v 17.století

"Je to největší známé vejce na celém světě. Vejce od sloních ptáků jsou extrémně vzácná a toto je největší, které jsem kdy viděl. Jsou velmi ceněna sběrateli a interiérovými designéry a další se v aukci možná neobjeví dalších padesát let,“ uvedl Duncan Phillips z trhu starožitností v Chelsea.

Vejce sloních ptáků pocházejí z viktoriánské epochy, kdy dobrodruzi a mořeplavci sbírali kousky skořápek ve starých hnízdech, které pak lepili dohromady. Sloní pták rodu Aepyomis žil ještě v sedmnáctém století. Zbytky skořápek se prý na Madagaskaru dají nalézt i dnes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám