Hlavní obsah

V Anglii natočili výjimečný zombie horor za necelých 1400 korun

Novinky, Jakub Kynčl
Londýn

Pokud je vaším snem natočit film doslova za pár šlupek, nastražte uši. Angličanům se totiž podařilo natočit velmi povedený zombie horor, který přišel své tvůrce na 45 liber, tedy ani ne 1400 korun. Uznávají, že skoro nulové náklady jsou souhrou mnoha příznivých okolností, ale věří, že se stanou se snímkem Colin inspirací pro další talentované filmaře.

Článek

Velké množství filmových scén bylo natočeno v londýnském bytě režiséra, kterým je Mark Price. Ten se svými přáteli dal vzniknout snímku Colin jen s pomocí půjčeného vybavení a starých videokamer. Sami ani trochu nečekali, že by snímek mohl být někdy dobrý ještě k něčemu jinému, než k pobavení přátel.

Nyní se však britský distributor rozhodl, že snímek půjde do kin. "Je to tak trochu divné. Chtěli jsme udělat akorát takový filmek pro fanoušky zombie, Nechtěli jsme si ze žánru nijak dělat srandu, chtěli jsme jen udělat něco nového a odlišného," uvedl Price, kterému se podařilo dát dohromady snímek asi za stejnou sumu, kterou dá rodina za návštěvu kina s občerstvením a popcornem.

Film stříhal po nocích v práci

Film ukazuje svět z pohledu hlavní postavy, zombie se jménem Colin (pojmenované po otci režiséra). Price sestříhal film během nočních směn v kanceláři v jedné londýnské kurýrní firmě.

Ačkoliv se to zdá jako přehnané promo, tak s i režisér stojí za tím, že film ho opravdu vyšel jen na 45 liber. Využil prý všechny možné kontakty a získal tak všechny herce či i maskéry zadarmo. Dodal, že měli velké štěstí ohledně nahrávacích kazet. Jeho kamarád jich prý dostal velkou hromadu zadarmo.Jediným extravagantním výdajem tak bylo páčidlo pro jednu scénu.

Levné sušenky pro herce

"Jediným dalším výdajem byl pak už jen čas a sušenky pro všechny, kteří se na tom podíleli. Byly to opravdu levné sušenky, to ale oni nevěděli, tedy až doposud," smál se Price.

Do britských kin se snímek Colin dostane v říjnu. Přestože má jeho autor radost, že plní titulky po celém světě, obává se, že budou poté očekávání diváků příliš vysoká.

Chce inspirovat

"Víte, mou hlavní obavou je to, že většina lidí nikdy neviděla pravý nízkorozpočtový snímek. Možná tedy nebudou mít takové pochopení pro nedostatky způsobené extrémně nízkými produkčními náklady. Rád bych, aby náš snímek vyvolal v nějakém 15letém klukovi pocit, že to zvládne udělat také a pokusil se natočit také svůj amatérský snímek. To by mi přišlo jako absolutně úžasné," dodal režisér.

Reklama

Výběr článků

Načítám