Hlavní obsah

V americkém San Diegu se narodilo mládě ohrožené okapi

Novinky, tcs

Po čtyřech letech hlásí zoologická zahrada v San Diegu další přírůstek do stáda vzácných a kriticky ohrožených okapi. Samici Mboya se poprvé narodilo mládě, které chovatelé nazvali Mosi, což ve svahilštině znamená „prvorozený“. Mládě se má čile k světu a jeho záběry nyní zveřejnila agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V zoo v San Diegu se narodilo mládě ohrožené okapiVideo: Reuters

 
Článek

Chovatelé jsou z nového mláděte nadšeni. „Mboya nás nechá k mláděti přiblížit, protože nám důvěřuje,“ uvedl jeden z chovatelů John Michel na tiskové konferenci. „Je to kvůli vztahu, který jsme si s ní vypěstovali dávno předtím, než se mládě narodilo. A podobný vztah, jaký k nám má ona, má k nám teď i to mládě,“ vysvětlil Michel.

Okapi jsou vlastně živoucími fosiliemi, jsou posledním pozůstatkem třetihorních žiraf. Ačkoliv se podobají spíše antilopám a zadní nohy mají zbarvené jako zebra, právě žirafy jsou jejich nejbližším příbuzným.

Okapi (latinsky Okapia johnstoni) byly dlouho známy pouze domorodcům v deštných pralesích okolo řeky Kongo. Teprve v roce 1901 je objevila africká expedice Sira Harryho Johnstona. Odtud také pochází jejich druhové jméno. O jejich chov záhy projevilo zájem obrovské množství zoologických zahrad.

Zvíře jako žádné jiné

Většina odchycených zvířat však během převozu uhynula. Může za to stres a fakt, že okapi mají silně vyvinutý sluch a jsou citlivé na hluk. První mládě se v zajetí narodilo teprve v roce 1959. V Česku můžeme okapi vidět pouze v zoo ve Dvoře Králové.

Tato nesmírně zajímavá zvířata, kterých je ve volné přírodě něco mezi pěti a dvaceti tisíci kusy, se mohou pochlubit i abnormálně dlouhým jazykem. Okapi jsou jedinými savci, kteří si mohou olíznout vlastní uši.

Zvíře, které je příbuzné se žirafou, vypadá jako antilopa a zezadu je barevná jako zebra, nemotá hlavu pouze biologům ale rovněž tuzemským jazykovědcům. Většina přejatých zvířecích jmen končících na -i jsou rodu mužského.

Žirafa či antilopa, se kterými je tento druh ponejvíce spojován, jsou ale rodu ženského. Ten se tak tudíž přirozeně nabízí a proto lze slovo okapi používat jak v rodu mužském životném, tak v rodu ženském. V druhém případě je ale slovo okapi nesklonné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám