Hlavní obsah

Prezident workoholik tlačí na uzbecké úředníky. Ti kolabují a usínají při schůzkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Účastníci mezinárodní konference, která se v září konala v Taškentu, viděli, jak se náhle zhroutil státní úředník, který kolem nich předtím pilně pobíhal. Zatímco byl muž v bezvědomí odnášen pryč, jeho kolegové vysvětlovali, že úředník se při přípravě akce nejspíš ocitl pod příliš velkým tlakem, vylíčila agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Uzbecký prezident Šavkat Mirzijojev

Článek

V Uzbekistánu místní byrokracie padá únavou pod nároky nové hlavy státu, znamenající údajně pro úředníky v posledních třech letech každodenní patnáctihodinové pracovní směny bez volných víkendů či alespoň nedělí.

Zahraniční manažeři a představitelé, kteří se do středoasijské země otevírající svou ekonomiku hrnou, se tak při setkáních s místními byrokraty musí ujišťovat, že jejich protějšek zůstává vzhůru. „Během odpolední schůzky dvakrát usnul,“ vyprávěl západní finančník po jednání s uzbeckým úředníkem střední úrovně.

Vládní zaměstnanci v bývalé sovětské republice s 33 miliony obyvatel mají zažitou dlouholetou tradici neodcházet z úřadu, dokud tak neučiní i jejich šéf. Život se jim zhoršil, když konzervativního prezidenta Islama Karimova po jeho smrti v roce 2016 vystřídal reformní vůdce Šavkat Mirzijojev.

Nevidí děti i několik dní

„Když se prezident (Mirzijojev) dostal k moci, vyhlásil ve veřejném sektoru stav nouze a prohlásil, že úředníci nebudou odpočívat, dokud nepotěšíme lid,“ uvedl uzbecký úředník pod podmínkou anonymity.

Mirzijojev ve snaze jít příkladem obvykle pracuje ještě déle než jeho předchůdce, což každého přimělo, aby dělal totéž. Nedávno ale možná prezident vycítil rostoucí únavu, a tak úředníkům výslovně nařídil, aby v sobotu odcházeli z kanceláří v 17 hodin a neděle trávili s rodinami.

„Ale ve skutečnosti se nic nezměnilo,“ uvedl týž úředník. „Stále chodím do práce v osm ráno a vracím se o půlnoci, často i o hodinu či dvě později. Někdy nevidím své děti několik dní po sobě. Už spí, když přijdu domů, a ráno ještě časněji odcházejí do školy,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám