Hlavní obsah

Už jste také postavili svoje koště? Na sociálních sítích koluje nová výzva

Novinky, pal

Že by někde prodávali kouzelná košťata? Sociální sítě zaplavila nová výzva. Lidé fotí svá košťata, jak stojí volně v prostoru jen na vlastních štětinách bez jakékoliv podpory. Zapojily se do ní i různé celebrity a může ji vyzkoušet kdokoliv.

Foto: Profimedia.cz

Když se koště vyváží, dovede stát na vlastních štětinách bez opory (Ilustrační foto)

Článek

Takzvaná Broom challenge (česky smetáková výzva) se poprvé objevila před několika lety jako vtípek, kterým si ze svých fanoušků vystřelila NASA. Agentura prohlásila, že smeták stojí na vlastních štětinách jen díky dočasnému posunu v zemském „gravitačním poli“.

Díky novému tweetu se tento téměř deset let starý vtípek najednou stal tak populárním, že se do výzvy zapojily tisíce uživatelů, mezi nimi i řada známých osobností, jako je třeba DJ Khaled, americký zpěvák, skladatel a tanečník Jason Derulo nebo zpěvačka Paula Abdulová.

Výzva pro všechny, kdo mají pro strach uděláno: Sundejte z krokodýla pneumatiku

Koktejl

Ve skutečnosti ovšem koště samostatně stojí nikoliv kvůli speciálnímu gravitačnímu poli, ale díky jednoduchému triku. Jde o to nastavit rukojeť do rovnovážného bodu, kde smeták dodává tyči oporu. Funguje to proto, že těžiště se posune k základně držadla na vrcholu štětin, což umožňuje vyvážení koštěte.

Reklama

Výběr článků

Načítám