Hlavní obsah

Utekla mu želva, za rok ji našli kilometr daleko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni v létě se Ruiaidhri Jukes z vesničky Coombe Bissett v britském hrabství Wiltshire rozhodl dopřát své želvě čerstvou pastvu ve venkovním výběhu. Jednoho dne ale zmizela. Po marném hledání už Jukes myslel, že ji nikdy neuvidí. Teď však byla nalezena necelý kilometr od jeho domova.

Foto: Profimedia.cz

Želva zelenavá (ilustrační foto)

Článek

Čtrnáctiletý samec želvy zelenavé jménem Maxi zmizel ze svého výběhu loni v srpnu. „Přes léto tráví ve venkovním výběhu celý den. Netuším, jak mohl utéct, prostě tam najednou nebyl. Možná přelezl třiceticentimetrový plůtek,“ uvedl třiadvacetiletý Jukes.

Nebylo to poprvé, co se Maxi ze své ohrádky dostal. Už předtím utekl na zhruba devět měsíců, než ho našel Jukesův soused u sebe na trávníku. Jukes se proto dlouho nevzdával naděje, že se Maxi ještě objeví.

Fotka vlevo naznačuje, že želva utíkala celý rok, ovšem opravdu velmi pomalu. Ve skutečnosti jsou želvy zelenavé velice aktivní želvy. Maxi si prostě jen rok užíval volné přírody.

Jenže když uběhl téměř rok, naděje mladého muže pomalu opouštěly. „Těsně předtím, než se vrátil, tak už jsem se vzdal myšlenky, že by mohl být nalezen. Je to šílené,“ svěřil se Jukes.

Ochranáři osvobodili sovu zaseknutou v želvě

Koktejl

Želvu nalezla minulý týden Susie Thomasová se svou sousedkou Lindou Rogersovou na poli necelý kilometr od Jukesova domova, když venčily psa. „S nadcházející sklizní, ještě že jsme ho našly teď. Jinak by to nejspíš byl velmi smutný příběh,“ uvedla Thomasová.

Ženy vzaly Maxiho domů a začaly pátrat na sociálních sítích, komu chybí želva. Po třech dnech našly Jukese a želva se tak mohla vrátit po dlouhém výletu domů.

Reklama

Výběr článků

Načítám