Hlavní obsah

Úřad muže z Brna vyzíval k odevzdání řidičáku. Jemu se ale do zívání nechtělo

Právo, Novinky, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Do slova a do písmene se rozhodl brát verdikt úřadu řidič, kterého brněnský magistrát „vyzíval” k odevzdání řidičského průkazu. Úsměvnou gramatickou chybu úředníka se muž rozhodl vzít doslova a proti magistrátnímu usnesení podal odvolání s tím, že zívání až k vyzívání příslušného dokladu je podle jeho názoru nezákonné. Krajský úřad ale neměl pro žerty pochopení a nařídil, aby muž řidičák bez debat odevzdal.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Odvolatel uvádí, že jak je uvedeno v odůvodnění, správní orgán I. stupně jej vyzívá k předložení listiny – řidičského průkazu. Vzhledem k zápisu slova ‚vyzívá‘ je zřejmé, že se nejedná o tvar slovesa ‚vyzývat‘, příbuzného s vyjmenovaným slovem ‚nazývat se‘, ale o tvar slovesa ‚zívat‘ s předponou ‚vy‘. Odvolatel se tedy domnívá, že byl vyzván, aby zíval tak dlouho, až vyzívá řidičský průkaz, což je neproveditelné a dle názoru odvolatele nezákonné,“ zrekapituloval řidičovu obranu odvolací krajský úřad v dokumentu, který na svém webu zveřejnil právní aktivista Tomáš Pecina.

Krajský úřad vzal odvolání vážně a na třech stranách rozvedl, proč rozhodnutí brněnského magistrátu netrpí vážnými vadami a je z něj patrné, o čem a jak bylo rozhodnuto, přičemž zdůvodňoval, že se jednalo o zjevnou gramatickou chybu.

„Odvolatel nemohl z usnesení jako celku dospět k závěru, že by jej správní orgán I. stupně vyzýval k tomu, aby zíval tak dlouho, až vyzívá řidičský průkaz. Pokud by takový závěr z předmětného usnesení vyplýval, bylo by předmětné usnesení nicotné z důvodu jeho faktické neuskutečnitelnosti. K tomu ovšem v daném případě nedošlo,“ rozhodl bez špetky humoru odvolací úřad.

Reklama

Výběr článků

Načítám