Hlavní obsah

Úřad EU rozhodoval, komu patří Tarzanův křik

LONDÝN

Tarzanův pověstný pokřik kdysi vládl džungli, ale na evropské byrokraty zřejmě vliv nemá. Úřad EU pro udělování obchodních značek po deset let trvající právní bitvě odmítl charakteristický pokřik filmového opičího muže zaregistrovat jako obchodní značku, napsal ve čtvrtek britský list The Times.

Článek

Usiloval o to správce majetku amerického spisovatele Edgara Rice Burroughse, stvořitele Tarzana. Při využití tohoto zvuku jako vyzváněcí melodie, v reklamě nebo v počítačových hrách by to znamenalo zajisté velké příjmy.

Úřad ve svém rozhodnutí uvedl, že je možné chránit zvuky, které lze zachytit notami, ale že Tarzanův pokřik tyto podmínky nesplňuje.

V žádosti o zaregistrování obchodní značky se uvádí, že Tarzanův řev má pět různých fází: první je táhlá, ve druhé se zvuk podobá jódlování, následuje opět táhlý zvuk, ale s vyšší frekvencí, znovu jódlování a nakonec táhlý zvuk s počáteční frekvencí. K žádosti byl přiložen spektogram Tarzanova řevu, který pochází z prvního mluveného filmu o Tarzanovi s Johnnym Weissmüllerem v hlavní roli.

Úřad pro harmonizaci vnitřního trhu ale namítá, že grafické znázornění zvuky jasně nevysvětluje. "Není možné z obrázku poznat, zda je popsaný zvuk lidským hlasem nebo něčím jiným, například zvukem houslí, zvonků nebo dokonce štěkání psů. "Podle spektrogramu nebude nikdo schopen Tarzanův pokřik reprodukovat a pro zábavu si nikdo spektrogramy nečte."

Stephen James ze společnosti R G C Jenkins & Co se sídlem v Londýně, která žádost o registraci podala, řekl: "Strávil jsem deset let tím, abychom získali pro Tarzanův pokřik obchodní značku, ale je problém dát tyto zvuky na papír."

Reklama

Výběr článků

Načítám