Hlavní obsah

Univerzita ve 12 letech? Pro geniálního Brita to není problém

Londýn

Jeho vrstevníci v šesté třídě zápasí se zlomky, on už hravě zvládne derivace a integrály, také proto se geniální matematik Xavier Gordon Brown zapsal na univerzitu. Je nejmladším studentem vysoké školy ve Spojeném království. Ve dvanácti letech nastoupil dálkové studium matematických věd na Open University.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Když není na základní škole, kde získává vzdělání v ostatních předmětech, necvičí na hudební nástroje a nehraje fotbal, věnuje se Xavier ve volném čase složitým matematickým konceptům, abstraktním strukturám a vektorové matematice či newtonovské mechanice.

Násobilku se malý génius naučil ve čtyřech letech. Maturitu z matematiky složil už v osmi letech a navíc s celkovým prospěchem A*. V deseti letech už si pamatoval a dokázal odříkat dva tisíce číslovek následujících po desetinné čárce Ludolfova čísla pí.

Vrstevníci mu v matematice nestačí

Xavier také skvěle hraje na klarinet, klavír a housle. Je zároveň dobrým fotbalistou a ovládá tři cizí jazyky. Na univerzitu chodí s matkou Erikou, aby si nepřipadal mezi dospělými studenty podivně. Ovšem vyniká nejen věkem, ale především schopnostmi.

„Když je mezi dětmi svého věku, je to v pořádku, ale když jde o matematiku, musí být s lidmi, kteří mají jeho intelektuální úroveň. Když už nic, tak mezi studenty patří ke špičce,“ hrdě sdělila médiím Erica Gordonová Brownová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám