Hlavní obsah

Unikátní pohled na oslavující Londýn z kokpitu historického letounu

Novinky, Markéta Klánská
Londýn

Tisíce lidí se v úterý shromáždily v ulicích a parcích v okolí Buckinghamského paláce, aby alespoň letmo zahlédly královnu Alžbětu II., která v posledních dnech slavila 60. výročí od nástupu na trůn. Nad jejich hlavami se pak ve formaci vznášely historické letouny připomínající druhou světovou válku. Ministerstvo obrany zveřejnilo unikátní záběry z kokpitů dvou z těchto letounů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jedinečný pohled na Londýn z kokpitu válečného bombardéruVideo: Reuters

 
Článek

Tři legendární Spitfiry, jeden bombardér Lancaster a dva stíhací letouny Hurricane. V takové sestavě se nad Londýnem vznášela pamětní letka britského Královského letectva z bitvy o Británii, tzv. Battle of Britain Memorial Flight (BBMF).

Udržovaná flotila letounů nevyčíslitelné hodnoty pochází ze základny RAF Coningsby v Lincolnshiru. V čele perutě BBMF, jejíž celkový provoz podle deníku Daily Mail vyjde ročně na tři milióny liber (95 miliónů korun), stojí Ian Smith, který je zároveň jejím jediným stálým členem. Ostatní piloti, navigátoři, letečtí inženýři a další členové posádky pochází z jiných leteckých základen.

Foto: Profimedia.cz

Slavnostní letka historických letadel, která vzlétla nad Londýn na počest královny.

Unikátem mezi letouny, které v úterý na počest královny Alžběty II. vzlétly, byl Spitfire P7350, nejstarší provozuschopný Spitfire na světě a zároveň jediný z přítomných letounů, který se opravdu zúčastnil bitvy o Británii. V říjnu 1940 byl v bitvě sestřelen Messerschmittem 109, jeho raněný polský pilot Ludwik Martel s ním ale dokázal nouzově přistát nedaleko Hastings na jihu Anglie.

Silná trojice britského letectva

Spitfire je ikonou, která si získala status legendy v boji proti německým vzdušným silám Luftwaffe. Byl schopen létat maximální rychlostí přes 600 kilometrů v hodině a dokázal se dostat až do výšky 12,9 kilometru.

Čtyřmotorový těžký bombardér Lancaster byl poprvé bojově nasazen v roce 1942 a záhy se stal nejznámějším bombardérem druhé světové války. Unesl až deset tun nákladu a jeho dolet se pohyboval mezi 2650 až 4200 kilometrů.

Jednomístné bojové letouny Hurricane spolu s modernějšími a výkonnějšími Spitfiry pak tvořily základ letectva v bitvě o Británii. Hurricánů se vyrobily tisíce, dnes jich je na světě provozuschopných pouze 12.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám