Hlavní obsah

Umělý kolibřík předvádí své možnosti ve světě špionáže

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká armáda možná brzy dostane do výzbroje kolibříky. Tedy ne ty živé, ale umělé, kteří vypadají jako živí, létají jako oni a navíc přenášejí videosignál. Vyvíjí je kalifornská firma AeroVironment, která již postavila největší bezpilotní letoun Global Observer.

Článek

Nano kolibřík  kopíruje svůj živý zdroj - především způsobem, jakým létá. Má rozpětí křídel 16 cm a váží jen 19 gramů. V této váze je nejen konstrukce, ale i baterie, motor a systém pro přenos videosignálu. Je tak dokonce menší a lehčí, než největší druh mezi kolibříky v přírodě.

Okřídlený špión na předváděcím videu demonstruje úžasné schopnosti manévrovatelnosti létá všemi směry a dokáže se vznášet na místě, nebo provést looping a otočit se za letu o 360 stupňů.

AeroVironment na kolibříkovi pracuje na zakázku agentury DARPA, která zastřešuje technologický rozvoj v ozbrojených silách USA. Její nový prototyp splňuje zadání a v některých bodech přináší i vylepšení. Hlavním zájmem bylo předvést schopnost vznášet se na místě a udržovat polohu i za větru po dobu osmi minut bez vnějšího zdroje energie a přenášet video.

Kolibřík dosahuje maximální rychlosti letu kolem 17 km/h. Poradí si i s vletem do uzavřených prostor, i s jejich opuštěním. Operátor, který let kolibříka řídí, si vystačí s videem, které mechanický ptáček předvádí a nemusí jej sledovat se zakloněnou hlavou ve vzduchu.

Použití kolibříka je zřejmé - průzkum a špionáž, ovšem jak poznamenávají kritici - nasazení se omezuje na oblasti, kde je tento ptáček běžný, všude jinde by budil nežádoucí pozornost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám