Hlavní obsah

Umělec si místo plátna vybral ovoce. Jeho díla dlouho nevydrží

Novinky, Barbora Sirová

Grafický designér Stephan Brusche ke svému umění nepotřebuje plátno, vystačí si s kusem ovoce. K tvorbě uměleckých děl používá především banány. Do jejich slupky vyřezává všechno možné, od zvířecích po filmové motivy. Hotová díla pak často doplňuje nápaditými rekvizitami. Má už tisíce obdivovatelů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Umělec se realizuje na ovociVideo: Reuters

 
Článek

Začalo to úplně nevinně při obědové pauze. Stephan Brusche tehdy pracoval jako grafický designér v jedné firmě a ve svém volném čase vytvářel ilustrace a komiksové příběhy. Jeho žena ho přemlouvala, aby svou práci někde prezentoval. Brusche si proto založil Instagram, aplikaci na sdílení fotografií, které si mohou prohlédnout uživatelé z celého světa.

Ten den mu z oběda zbyl jeden banán. Brusche zrovna přemýšlel, jakou první fotku by vložil na svůj profil, a tak ho napadlo, že na kus ovoce něco vtipného namaluje a dílko pak vyfotí a sdílí. Druhý den pokreslil další banán a pak další a další, až se z téhle činnosti stal jeho oblíbený koníček. Od té doby uplynulo šest let.

Banány na plný úvazek

Dnes zdobí profil umělce žijícího v holandském Rotterdamu stovky fotografií skulptur vytvořených z různých druhů ovoce. Pracoval i s kiwi, hruškou nebo rajčaty, jeho oblíbeným „plátnem“ však zůstaly banány. Nápadité práce se postupně staly tak úspěšnými, že se Brusche začal „banánovému umění“ věnovat na plný úvazek. Před časem kvůli němu dokonce opustil svou tehdejší práci grafického designéra.

Aktuálně na Instagramu sleduje jeho ovocnou tvorbu okolo 52 tisíc lidí a Brusche dostává čím dál tím víc zakázek. Nejčastěji ztvárňuje zvířecí, filmové a biblické motivy. Ve většině případů jsou jeho díla trojrozměrná, což je docíleno naaranžováním oloupané nebo vyříznuté slupky ovoce, kterou Brusche podpírá párátky. Dále používá především kuličkové pero a nůž.

Originální umělecká dílka mají jedinou chybu. Nemají příliš dlouhou trvanlivost. Podle jejich tvůrce vydrží zhruba dvě až tři hodiny, než je vyrobí, a pak jen malou chvíli, než je sám sní.

Reklama

Výběr článků

Načítám