Hlavní obsah

Umělé srdce prodloužilo život o 17 měsíců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Sedmnáct měsíců tlouklo umělé srdce z titanu a plastu v těle 71letého Toma Christersona ve Spojených státech, který v pátek zemřel. S autonomním umělým srdcem žil vůbec nejdéle ze všech pacientů.

Foto: Hynek Mojžíš

Centrální obvod na své seniory myslí, v letošním roce proběhla akce Senior roku 2010 a pro seniory jsou pořádány taneční vínky.

Článek

Firma Abiomed v Danversu ve státě Massachusetts, která umělý orgán, nazvaný AbioCor, vyrábí, uvedla, že stroj selhal kvůli opotřebování membrány.

Christerson zemřel v pátek v nemocnici v Kentucky v přítomnosti své rodiny. Tento penzionovaný obchodník s pneumatikami dostal nové srdce 13. září 2001 a loni v dubnu byl propuštěn z nemocnice domů.

S umělým srdcem žijí od ledna ještě dva další pacienti. Vůbec prvním pacientem s orgánem AbioCor byl 59letý Robert Tools, který zemřel v listopadu 2001 pět měsíců po implantaci. Dalších šest lidí s umělým srdcem přežilo operaci jen krátce.

"Jsme smutní, že Tom zemřel, ale utěšujeme se tím, že díky AbioCoru dostal mnoho měsíců života a získal zážitky, které by mu jinak byly zapovězeny," řekl šéf firmy Abiomed David Lederman. Bez umělého srdce by Christerson přežil pouhý měsíc. Loni mohl například oslavit narození svého prvního pravnuka.

AbioCor je první umělé srdce, které plně nahrazuje vlastní orgán. Aparát velikosti grapefruitu pracuje samostatně, nemusí být napojen na žádné vnější kabely nebo hadičky a umožňuje pacientovi volný pohyb.

Umělé srdce zatím nebylo všeobecně uznáno. Christerson a další příjemci se stali součástí klinického výzkumu.

Pražské Kardiocentrum Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) se také zabývá projektem České srdce, jehož cílem je umožnit voperovávat umělá srdce pacientům, kterým kriticky hrozí srdeční selhání.

Reklama

Výběr článků

Načítám