Hlavní obsah

Umělá inteligence obnovila více než sto let staré Picassovo skryté dílo

Moderní technologie pomohly odhalit na plátně pod dílem španělského malíře Pabla Picassa s názvem „The Blind Man's Meal” náčrt portrétu nahé ženy. Pomocí umělé inteligence, pokročilé zobrazovací technologie a 3D tisku bylo nyní toto zapomenuté dílo obnoveno, píše server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Pod Picassovým dílem s názvem "The Blind Man's Meal" byl nalezen náčrt portrétu nahé ženy.

Článek

O nevšední počin se postarala společnost Oxia Palus, která se na obnovení ztracených uměleckých děl specializuje.

Portrét nahé přikrčené ženy, jenž dostal název „The Lonesome Crouching Nude”, byl odhalen pod dílem známým jako „The Blind Man's Meal”. Dílo španělský umělec zhotovil v roce 1903, během období rané tvorby známé pod pojmem „modré”.

„V té době byl Picasso chudý a umělecký materiál byl drahý, a tak – ač pravděpodobně s nelibostí – přemaloval své dřívější dílo,” prohlásil spoluzakladatel společnosti Oxia Palus George Cann.

Ačkoliv Picasso tak nejspíše činil s vědomím, že portrét ženy už nikdy nebude spatřen, opak je pravdou. Společnost k jeho částečnému odhalení využila metody s názvem rentgenová fluorescence a následně pomocí umělé inteligence, pokročilé zobrazovací technologie a 3D tisku obraz kompletně v Picassově stylu dokončila.

„Máme nyní komplexní systémy, které nám mohou pomoci lépe porozumět naší historii a kultuře,” řekl CNN druhý ze zakladatelů společnosti Anthony Bourached.

Postava ženy na obnoveném obraze je mimo jiné vyobrazena rovněž na Picassově díle s názvem „La Vie” a na mnoha jeho náčrtech, což podle Canna může značit, že k ní měl blízký vztah.

„Doufám, že Picasso by měl radost, že poklad, který ukryl pro příští generace, byl konečně odhalen. Po 48 letech od jeho smrti a 118 letech od ukrytí,” uvedl Cann v prohlášení.

Podle Ty Murphyho, odborníka na Picassova díla, odvedla umělá inteligence skvělou práci. Při pečlivém zkoumání by však podle jeho slov odborník na umění rozpoznal, že se nejedná o originál. S ohledem na rychlý vývoj v tomto odvětví však do budoucna očekává ještě výrazné zlepšení.

Nevšední umělecké dílo bude k vidění od středy do neděle na veletrhu umění Deeep AI Art Fair v Londýně.

Reklama

Výběr článků

Načítám