Hlavní obsah

Ukrajinský mechanik se pokusil potopit luxusní jachtu svého ruského šéfa

Jako akt pomsty označil svůj čin ukrajinský mechanik, který se v přístavu na Mallorce pokusil potopit luxusní jachtu ruského oligarchy, svého zaměstnavatele. Pětapadesátiletý muž otevřel ventily ve strojovně a úmyslně nechal téct vodu do lodi. Nyní se chystá vyrazit bojovat na Ukrajinu.

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Michejev

Článek

Taras Ostapčuk byl členem posádky luxusní jachty, která patří Alexandru Michejevovi, řediteli ruské státní společnosti Rosoboronexport. Ta se zabývá zejména exportem zbraní, a právě tyto zbraně jsou podle Ostapčuka používány během ruské invaze na Ukrajinu.

„K činu se přiznávám. Je to akt pomsty. Ničeho nelituji a kdybych dostal možnost udělat to znovu, tak to udělám. Můj šéf je zločinec. Prodává zbraně, které vraždí ukrajinský lid,“ uvedl po příjezdu policie Ostapčuk, který zůstal stát vedle potápějící se jachty Lady Anastasia v hodnotě zhruba 150 milionů korun.

Ostapčuk uvedl, že o jeho akci neměl zbytek posádky tušení a veškerou vinu vzal na sebe.

Invazi u Kachovky narušili Romové. Ukradli Rusům tank

Evropa

Ačkoliv strojní mechanik otevřel několik ventilů ve strojovně a jachta nabrala vodu, plavidlo zůstalo částečně nad hladinou. Také nejdřív udělal potřebná opatření, aby z jachty neuniklo palivo do vody.

„První bitvu, kterou bylo potopení lodi mého šéfa, jsem prohrál, ale tu další už vyhraju,“ řekl později.

Sám se totiž chystá do Kyjeva, kde podle vlastních slov vyhledá vojenského velitele a bude chtít bránit svoji vlast. „Sice jsem nikdy nedržel v ruce zbraň, ale zase umím jiné věci. Jsem mechanik, můžu být užitečný. A když budu muset držet v ruce zbraň, tak to udělám,“ konstatoval.

K činu se prý odhodlal poté, co se v sobotu rozzuřil u záběrů z Ukrajiny, kde vrtulník útočil na bytový dům podobný tomu, ve kterém žije Ostapčukova rodina. „K čemu potřebuji svoji dobře placenou práci hlavního mechanika? Jdu bojovat za svůj národ,“ řekl.

Nejdříve ale musel svůj „akt pomsty“ vysvětlit před policií a soudcem. Ten Ostapčuka neposlal do vazby a ukrajinský mechanik je tak vyšetřován na svobodě.

Ostapčuk přiznal, že ve Španělsku nezůstane. Už tento týden má letět do Polska, odkud se vlakem či autobusem vydá směrem na Ukrajinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám