Hlavní obsah

U pasu pistole se svěcenou vodou. Kněz originálně vyzrál na koronavirová opatření

Novinky, tcs

Sedmdesátiletý kněz z Detroitu se dokázal vyrovnat z přísnými opatřeními, které v době pandemii platí i pro bohoslužby. Internetem začaly kolovat jeho fotografie, jak na dálku žehná velikonočním pugetům a zkrápí je svěcenou vodou. Aby si udržel odstup, vodu nalil do stříkací pistole.

Foto: Facebook St. Ambrose Parish

Kněz Timothy Pelc se svěcenou vodou ve stříkací pistoli se stal hitem.

Článek

Fotografie katolického kněze Timothy Pelce z detroitského kostela svatého Ambrože byly pořízeny už o Velikonocích, jenže minulý týden se staly virálním hitem a kněz internetovou celebritou.

Pelc sám sociální média nevyhledává, a tak se o své „slávě“ dozvěděl až z médií. „Původní nápad bylo udělat něco pro děti z farnosti,“ uvedl Pelc pro server Buzzfeed News. Kněz přemýšlel, jak dětem ozvláštnit už tak okleštěné velikonoční oslavy.

Nápad ohledně stříkací pistole následně konzultoval se svým přítelem, lékařem na jedné z detroitských pohotovostí. „Řekl: ‚Nejenom, že je to bezpečné, ale je to i zábavné.‘ A pak dorazil i se svými dětmi. Vybavil mě všemi potřebnými ochrannými pomůckami,“ uvedl Pelc.

Foto: Facebook St. Ambrose Parish

Kněz žehnající svěcenou vodou na dálku se stal hitem.

Akce měla u věřících úspěch. „Sluníčko svítilo, měli jsme dobrou účast. Byl to prostě způsob, jak pokračovat ve starodávných tradicích a zdá se, že lidi si to užívali,“ uvedl kněz. Ještě v dubnu pak farnost fotky z žehnání zveřejnila na svém facebookovém účtu.

S vodní pistolkou proti démonům

Kněz byl překvapen, když se ukázalo, že mají jeho fotografie celosvětový ohlas. „Byl to velký hit na Ukrajině a v Německu. Vznikla tam celá dlouhá diskuze u různých typech vodních pistolek,“ uvedl kněz s tím, že na fotky podle statistik Facebooku reagoval i někdo z Vatikánu.

„To mě trochu znepokojuje, ale zatím jsem nic neslyšel,“ prohlásil se smíchem kněz. Dodal, že lidé si podle něj fotky oblíbily, protože potřebují dodat trochu nadlehčení a optimismu. Proto se shovívavě dívá i na řadu koláží, které tvořiví uživatelé internetu vyrobili.

Jedna z nich kněze s pistolí umisťuje na plakát filmu Hodný, zlý a ošklivý. V koláži je kněz tím třetím v řadě a titulek k filmu zní Hodný, zlý a duch svatý. Jiný uživatel Pelcem nahradil titulního hrdinu legendární pekelné střílečky Doom.

„Nic proti tomu nemám. Celá tahle idea boje se zlem je dobrá. Když Ježíš umírá, jen tak neleží a nic nedělá. Jde do pekla a vykopne jim tam dveře, opravdu zápasí s ďáblem. Všichni chceme věřit, že ďábel není tou nejsilnější silou na zemi, a stejně tak to není ani covid-19,“ uzavřel Timothy Pelc.

Na mši jako do autokina. Americký pastor vyzrál na omezení setkávání kvůli koronaviru

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám