Hlavní obsah

U australského pobřeží se objevila obrovská písečná tsunami

– Onslow
Novinky, Vojtěch Pospíšil

Jako v apokalyptickém filmu si ve středu připadali lidé na pobřeží u australského města Onslow. Objevila se tam totiž písečná bouře, kterou místní označovali nejčastěji jako velkou písečnou hradbu nebo tsunami. Informoval o tom deník The Australian.

BEZ KOMENTÁŘE: Při písečné bouři v Austrálii se vzedmula ohromná oblaka prachu

 
Článek

Severní část Austrálie s obavami očekává příchod hurikánu Narelle, tato písečná bouře s ním však podle meteorologu nesouvisela. Jádro hurikánu, Australany označovaného jako Willi-Willi, totiž v tu dobu bylo stovky kilometrů daleko.

Podle odhadů meteorologů písek pochází z Indického oceánu, kde ho zvedly silné větry a v podobě písečné bouře ho donesly až na australské pobřeží. Tento zvláštní úkaz tak společně s blížícím se hurikánem doplnil vlnu silných veder, která Austrálii v současnosti trápí. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Takto vypadala bouře přibližně 50 kilometrů od pobřeží

Bouře se stala velkou atrakcí pro místní obyvatele, kteří si ji fotili a natáčeli. Snímky se pak velmi rychle šířily po sociálních sítích, nejčastěji s popisem přicházející apokalypsy. Námořníci, které bouře zasáhla dál od pobřeží, uvedli, že před jejím příchodem byly podmínky vynikající. Poté se však zvedly vlny a viditelnost se snížila na několik desítek metrů.

V oblasti okolo města Onslow letos panuje velké sucho, ve středu navíc vítr dosahoval rychlosti kolem sta kilometrů za hodinu, což klimatolog John Relf označil za ideální podmínky pro vznik písečné bouře. „Většinou se tu taková bouře objeví jednou, maximálně dvakrát ročně. Ale v některých letech nedojde k žádné,“ vysvětlil Relf vzácnost tohoto fenoménu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám