Hlavní obsah

Tygr z Andělky je už v liberecké zoo

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Pětiletý kříženec tygra usurijského a sumaterského je od sobotního dopoledne v karanténě liberecké zoo. Veterináři spolu se zoology se pro rychlý transport rozhodli v pátek večer a hned druhý den ráno jej provedli.

Článek

"Hlavním důvodem byly nepříznivé předpovědi počasí, ale samozřejmě také bezpečnost. Rozhodli jsme se proto celou akci urychlit," řekl novinářům v sobotu dopoledne ředitel Zoologické zahrady v Liberci David Nejedlo. Původně se předpokládalo, že tygra převezou až v pondělí.

Tým ošetřovatelů, zoologů a veterinář spolu s policisty a zástupci obce vyrazili v sobotu po 6. hodině ranní do osady Andělka u Višňové na Frýdlantsku. Nejprve se ke kleci s tygrem přiblížila pouze ošetřovatelka, která mu pravidelně na opuštěný statek v Andělce nosila maso a vodu. Spolu s ní šel i veterinář, který nakonec speciální foukačkou nadvakrát tygra uspal. Teprve poté, když se tým přesvědčil, že tygr spí, přiblížili se k němu ostatní.

Tygra musí vyšetřit

"Zkontrolovali jsme mu drápy, zuby, elektronický čip, který má. Odebrali jsme mu krev, abychom ji mohli vyšetřit, a teprve pak mu dali protilátku. Probral se už cestou z Andělky do Liberce," popsal zoolog Luboš Melichar.

Tygr podle jeho slov není čistým tygrem usurijským, ale je to kříženec s menším druhem tygra sumaterského. Letos 25. května mu bude pět let. "Jeho kondice není špatná, myslím si, že donedávna byla ještě dobrá. Teď se ale situace na statku změnila, neměl možnost pohybu a nemohl se proto zahřát," uvedl Nejedlo. Dalším problém byli nenechavci, kteří podle starostky Višňové Marie Matuškové ukradli ochrannou mříž u výběhu ze středy na čtvrtek. Tygra kvůli tomu jeho ošetřovatelka nemohla vypustit a uklidit mu klec. Zhoršovaly se jeho hygienické podmínky. Tygr na příjezd ošetřovatelky podle zoologů reagoval bázlivě.

V době, kdy ho převezli do speciální karantény liberecké zahrady, ještě dospával po anestezii, která podle veterinářů proběhla bez problémů.

Ošetřovatelé se o zvíře postarají do doby, než bude jasné, jak se celý případ vyvine. Jeho majitelkou je manželka libereckého podnikatele, který je ve vězení. Před samotným odebráním se s ní veterinářům ani obci nepodařilo spojit. "Podle toho, co jsme viděli, měl tygr na statku dobré podmínky pro chov, které se ale vlivem okolností zhoršily. Nyní byl stav takový, že jeho odebrání je opodstatněné. Měl sice lidskou péči, ale technické podmínky se zhoršily," podotkl. Až bude jasné, do jakým podmínek by zvíře mohlo být umístěno, bude převezen z liberecké zoo. Za jeho pobyt v liberecké zoo nyní bude platit radnice ve Frýdlantu v Čechách, která je pověřenou obcí pro Višňovou.

"Denní náklady na takového tygra jsou asi 210 korun za maso, plus vitamíny, léky a další potřeby," shrnul zoolog.

Jak Právu řekla starostka Višňové Marie Matušková, nařídil správce konkurzní podstaty, aby byl statek vyklizen, protože půjde do dražby. Lidé, kteří tam bydleli s tygrem, se odstěhovali a za zvířetem už několik měsíců docházeli. Opuštěná usedlost se mezi tím stala vyhledávaným cílem nenechavců a zvědavců, což situaci jen zhoršovalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Opuštěný tygr ze statku sklončil v zoo

Pětiletý tygr, který už několik měsíců živoří na opuštěném statku bez majitele v osadě Andělka na Frýdlantu, byl v sobotu převezen do liberecké zoo. Usedlíci...

Výběr článků

Načítám