Hlavní obsah

Tutanchamón spočine v alabastrovém muzeu

– KÁHIRA

Egypt ve středu představil maketu nového muzea, které má do roku 2009 vzniknout v blízkosti pyramid v Gíze. Mezi 100 000 artefakty, které zde mají být vystaveny, bude také mumie krále Tutanchamóna.

Článek

Irská projekční firma Heneghan Ping Architects navrhla budovu s planoucím alabastrovým průčelím a střechou členěnou do trojúhelníků, takže působí, jako by se v ní odrážely hrobky někdejších egyptských králů.

Egyptská vláda chce do projektu Velkého egyptského muzea investovat půl miliardy dolarů. O půjčce už začala jednat s japonskou bankou pro mezinárodní rozvoj. Na projekt bude určeno také 40 miliónů dolarů, které chce Káhira získat ze zapůjčení předmětů z Tutanchamónovy hrobky k výstavám v zahraničí. Stavět by se mělo začít ještě letos.

Setkání linií pyramid

Muzeum bude asi dva kilometry od pyramid. Střecha je koncipována tak, že po prodloužení se jedna z jejích linií protne s horní částí Cheopsovy a druhá se špičkou Raachefovy pyramidy. Průčelí o ploše asi 600 metrů čtverečních bude obloženo průsvitným alabastrem, který bude za tmy osvětlen a bude planout do noci. Do stavby, v níž bude k dispozici 38 000 metrů čtverečních plochy, se bude vstupovat branou ve tvaru trojúhelníku.

"Muzeum stojí na místě, kde se střetává úrodné údolí s pouští, tedy tam, kde podle starých Egypťanů existoval posmrtný život. Bude to místo posledního odpočinku pro Tutanchamóna," řekl šéf vládního výboru pro stavbu muzea Jásir Mansúr.

V nové stavbě se najde prostor i pro sluneční bárku, v níž bylo možná do hrobky dopraveno Cheopsovo tělo a která je nyní uložena v samostatné budově poblíž pyramid. Postěhuje se sem rovněž třiaosmdesátitunová socha Ramsese II., která je nyní k vidění v Káhirském muzeu.

Tato budova byla postavena před 100 lety pro asi 5000 exponátů. Na 100 000 artefaktů je proto uloženo v různých skladech, neboť vláda pro ně postrádá výstavní prostory.

Reklama

Související témata:

Související články

Tutanchamón půjde na rentgen

Egyptští vědci se rozhodli prozkoumat pod rentgenem mumii faraóna Tutanchamóna, aby jednou provždy rozluštili tři tisíce let starou záhadu, proč vladař zemřel...

Výběr článků

Načítám