Hlavní obsah

Turista zbytečně poničil ikonickou římskou památku, nyní mu hrozí vězení

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvaatřicetiletý turista z Irska zřejmě toužil, aby jeho jméno bylo navždy spojeno s jeho návštěvou v Římě. Do Kolosea vyryl svoje iniciály, což ale neuniklo pozornosti tamní policie a Irovi nyní hrozí až rok za mřížemi a tučná pokuta.

Foto: Profimedia.cz

Koloseum je jednou z dominant Říma.

Článek

Policie minulé pondělí zadržela turistu na základě informace od ochranky objektu. Jak vyšlo najevo, nejmenovaný muž vyryl do historické památky dvě písmena o velikosti asi šest centimetrů.

Způsobil tak poškození Kolosea, za což mu nyní hrozí až jeden rok za mřížemi a pokuta ve výši 2065 eur (56 tisíc korun).

Slavná muzea v Itálii a Španělsku jsou opět otevřena. Fungují ale s omezením

Kultura

„Koloseum reprezentuje společně s dalšími památkami historii nás všech. Musíme je chránit a ubránit je pro další generace,” uvedla italská archeoložka Federica Rinaldiová.

S podobnými případy už se v Římě setkali v minulosti. V roce 2014 ruský turista vyryl do památky písmeno „K”, což ho nakonec stálo 20 tisíc eur (540 tisíc korun). Koloseum je považováno za hlavní turistickou atrakci v italské metropoli, kterou každý rok navštíví tisíce turistů. Patří také mezi Nových sedm divů světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám