Hlavní obsah

Tučňák se vydal ze zajetí na výlet po Tokiu, chytili ho až po 82 dnech

Tokio

Roční tučňák Humboldtův, známý pod číselným označením 337, byl více než dva měsíce po svém útěku z tokijského akvária polapen v řece v japonské metropoli. Podle ošetřovatelů mladý tučňák není po svém dvouměsíčním výletu pohublý a těší se dobrému zdraví.

Tučňák byl 82 dnů na útěku, teď se vrací do zajetíVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Tučňák upoutal v březnu pozornost světových médií, když na cestě za svobodou přelezl čtyřmetrovou kamennou zeď, jíž byl obehnán výběh, který sdílel s dalšími 135 tučňáky Humboldtovými a řadou tučňáků dalších druhů. Poté se ještě musel protáhnout drátěným plotem, aby z akvária s výhledem na Tokijský záliv unikl.

O tučňákovi, u nějž kvůli jeho mladému věku nebylo zatím možné zjistit pohlaví a který proto nedostal ještě řádné jméno, poté dlouho nebylo vidu ani slechu, ačkoli ošetřovatelé z parku vyzvali obyvatele Tokia, aby jim pomohli ptáka nalézt.

Dokázal se sám uživit

Panovaly obavy, že voda v rušném zálivu bude pro tučňáka příliš špinavá a že poškodí jeho zdraví. Akvárium leží v hustě zalidněné oblasti, zastavěné mrakodrapy a dalšími betonovými strukturami. Znepokojení vyvolaly rovněž nedávné zprávy o zvýšené úrovni radiace v zálivu.

Minulý týden byl nicméně tučňák zachycen na videu, jak dovádí ve vodách nedaleko tokijského Duhového mostu (Rainbow Bridge). Podle chovatelů se opeřenec, jehož únik zřejmě motivovala mladistvá touha po dobrodružství, po celou dobu s největší pravděpodobností živil drobnými rybami, které za denního světla lovil v zálivu, a v noci vystupoval na břeh si odpočinout.

Právě na břehu řeky ústící do Tokijského zálivu se ho také podařilo chovatelům ve čtvrtek večer chytit. Následně byl převezen k zevrubné lékařské kontrole.

Tučňák Humboldtův

Tučňák Humboldtův se vyskytuje na území Peru a Chile podél západního pobřeží Jižní Ameriky, kde obývá chladný, ale na ryby bohatý Humboldtův proud.

Počet zástupců tohoto druhu neustále klesá, přičemž mezi důvody se podle agentury Reuters uvádí zvyšující se teplota moře způsobená klimatickým jevem El Niňo a úbytek zdrojů potravy.

"Tučňák nijak neztratil na váze. Nedá se říci, že by nějak přibral, ale jeho zdravotní stav vypadá dobře," uvedl mluvčí akvária.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám