Hlavní obsah

Truchlící sloni v polské zoo dostanou na povzbuzení konopný olej

Novinky, Tomáš Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Sloni jsou výjimečně inteligentní a citlivá stvoření. Když ve varšavské zoo uhynula nejstarší slonice Erna, zbylé tři slonice to znatelně rozrušilo. Zoologická zahrada proto tento týden oznámila, že zvířatům ve snaze snížit hladinu jejich stresu bude podávat léčebné konopné oleje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sloni v polské zoo budou dostávat proti stresu konopný olejVideo: Reuters

 
Článek

Zřejmě nejhůř snáší odchod alfa samice slonice Fredzia. „Reagovala podivně, když viděla Ernino tělo. Byla viditelně rozrušená. Ale také jste mohli vidět, že truchlí a je v depresích,“ uvedl pro BBC ředitelka odboru rehabilitace varšavské zoo Agniezska Czujkowská.

Kromě známek stresu má Fredzia navázat vztahy se slonicí Bubou. Jak upozorňují zoologové ze zoo, vyrovnat se ztrátou alfa samice a nastolit opět harmonii ve stádu může některým slonicím trvat měsíce nebo i roky.

„Tohle je obrovská změna pro každou sloní skupinu. Zvířata mohou mít behaviorální problémy, pokud se sociální struktura skupiny změní,“ uvedla Czujkowská. Zoo proto ve smutné události spatřila příležitost provést unikátní test.

Slonům bude podávat konopný olej, který obsahuje látku kanabidiol (CBD). Ta kromě jiných účinků stimuluje tvorbu serotoninu a dopaminu a má antidepresivní účinky. Tři slonice a především Fredzia se jeví jako ideální kandidáti. Momentálně jsou přirozeně vystaveny stresu a zároveň je jejich chování snadno pozorovatelné.

Nečekejte zhulené slony, směje se bioložka

První fáze pokusu již započala. Pracovníci zoo odebrali vzorky exkrementů, aby z nich zjistili hladinu kortizolu, hormonu, který je produkován během stresových situací. „Plánujeme jim dát CBD a změřit jim kortizol znovu. Pak budeme vědět, zda konopný olej funguje, nebo ne,“ uvedla Czujkowská.

Olej bude zvířatům podáván přímo nebo rozmíchán v potravě. „Navzdory něčím představám, sloni nebudou používat šlukovací dýmky ani toho nebudou dostávat obrovské množství,“ vysvětlila se smíchem zooložka.

Přípravky z konopí v ohrožení. Brusel je chce zařadit mezi drogy

Domácí

Zvířata dostanou pouze malé množství, které ovlivní (pokud vůbec) pouze jejich chování. Konopné oleje navíc, navzdory dalším mylným představám, neobsahují THC (psychoaktivní složku konopí), tudíž nezpůsobují intoxikaci.

Pro lidské použití jsou konopné oleje prodávány už roky, byť se nyní objevují snahy je zakázat. Zda budou mít léčebný účinek i u zarmoucených slonic, ukáže teprve čas.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám