Hlavní obsah

Troška a Pomeje se líbí i Putinovi

– PRAHA
Novinky, Korzo

Zatímco řada filmařů se s blížícím vstupem do Evropské unie poohlíží po kontraktech západním směrem, úspěšná režisérsko-producentská dvojice Zdeněk Troška a Jiří Pomeje zamířila kupodivu na východ. Jejich pohádky či výpravný film Andělská tvář se už ujaly v Číně a ve Vietnamu, velké úspěchy má tato česká dvojka i v Rusku.

Foto: Josef Zajíc

Ladislav Špaček v Ostravě 20.5.2014

Článek

"Andělská tvář zaujala dokonce na jedné z přehlídek i ruského prezidenta Putina. Proto se taky rozhodl film ukázat svým kolegům. Náš kousek je asi jediným českým filmem, který vidělo celé ruské politbyro," řekl s úsměvem Jiří Pomeje.

Možná spolupráce s Rusy

Rusové prý dokonce jednají s českými tvůrci o pokračování Andělské tváře. "Výpravný velkofilm by se mohl odehrávat v Soči. Pracovní název zní Kráska ze Soči nebo tak podobně. Háček je samozřejmě v penězích. Takový film si vyžádá náklady v desítkách, možná i stovkách miliónů korun. Ruská strana se proto musí finančně podílet," uvedl producent Pomeje.  

Gott elektrikářem

Po úspěchu Kameňáků jakoby narostla dvojici křídla. Již dnes hovoří tvůrci o třetím pokračování této "buranské komedie" v hvězdném obsazení.

"Chceme se zapsat do Guinessovy knihy rekordů v počtu hrajících hvězd. Ve druhém díle září Helena Vondráčková nebo Martin Maxa a my chceme jít ještě výš. Trojka by mohla na plátně uvítat třeba Karla Gotta v roli elektrikáře. Takové tajné přání, na němž ale už pracuji, je skutečná třešnička na dortu, a sice Tomáš Rosický v roli fotbalisty okresního přeboru. Nedávno jsme o tom spolu mluvili a nebyl proti," řekl Pomeje.  

Západ nepřehlížejí

Třebaže Troškovy filmy dnes mají úspěch na východě, režisér neopomíjí ani západ. Právě tam by totiž mohl naplnit svůj dlouholetý sen a natočit Čachtickou paní.

"Scénář máme a je to jeden z těch nejlepších, které dnes existují. Oslovili jsme herecké hvězdy a máme příslib od Annie Girardotové a Gérarda Depardieu, v souvislosti s titulní postavou padlo i jméno Cher," konstatoval Pomeje.

Jenže takový projekt vyžaduje silnou společnost, která se za film postaví. Odhady hovoří o nákladech ve výši bezmála jedné miliardy korun.

"Jenže Troška by natočil film, který peníze mnohokrát vrátí. Je to režisér, kterého by v Americe vřele přijali. Patří mezi těch několik málo domácích tvůrců, kteří ještě umějí dělat kasaštyky," pochválil svého bývalého chráněnce režisér Oleg Reif, svého času důležitá postava při vzniku prvního dílu trilogie Slunce, seno... Ani on však nedokáže předpovědět, zda Troška s Pomejem skončí nakonec v Rusku nebo v Hollywoodu.

Reklama

Související články

Baldachýn a Kameňák

Vždycky jsem si myslel, že jsem imunní vůči svodům slávy a vnějškové popularity. Nicméně "celebrity status", který mi udělil Zdeněk Troška tím, že o mě natočil...

Pomeje vyzval Baldýnského na pěstní souboj

Producent Jiří Pomeje hrubě zaútočil na fotomontáže novináře Tomáše Baldýnského, jehož populární seriál Baldachýn pravidelně vychází na zpravodajském serveru...

Proti gustu žádný Kameňák

Přinést lidem stejnou zábavu jako když sedí v hospodě a vyprávějí si vtipy je podle slov režiséra Zdeňka Trošky jedinou ambicí Kameňáku 2. Ten vstupuje...

Výběr článků

Načítám