Hlavní obsah

Trosečníky zachránila plovoucí lednice

Novinky, tcs

Když Adam Vetter se svými přáteli vyrazil v neděli do floridských vod rybařit, neměl ještě ani tušení, že den prolenošený rybařením se změní v nezvyklé drama. Vše se změnilo ve chvíli, kdy muži objevili napůl potopený člun. Vetterovi bylo jasné, že jeho posádka bude někde nedaleko a možná naživu. Začalo dramatické pátrání.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na převrácený člun narazili rybáři v neděli kolem půl sedmé večer zhruba 20 kilometrů od Hudson Beach na západním pobřeží Floridy. Člun byl stále ještě ukotven a Vetterovi bylo jasné, že loď není opuštěná dlouho.

„Všimli jsme si, že trup lodi není porostlý řasami, takže to vypadalo, že se loď převrhla nedávno,“ uvedl Vetter. „Někde tam na moři jsou,“ sdělil Vetter svým přátelům. Rybáři chtěli kontaktovat pobřežní hlídku, zda nezachytila nouzové vysílání, ale jejich vysílačka byla mimo dosah. Poznačili si tedy polohu potopeného člunu a pustili se do pátrání.

Zatímco se neustále snažili kontaktovat pobřežní hlídku, opsali lodí kruh, nikdo však nebyl v dohledu. Zhruba půl kilometru od lodi směrem k pobřeží pak Vetter zahlédl větší bíle zářící předmět. Když loď připlula blíž, ukázalo se, že je to lednička.

Na ní se z posledních sil drželi dva muži. „Díky,“ volali zdálky, když viděli, jak se k nim blíží záchrana. Trosečníci posádku ujistili, že na palubě potopeného člunu byli jen oni dva. Jeovanni Villacis a Yunior Pupo pak svým zachráncům vysvětlili, co se přihodilo.

Díky bohu za ledničku

Muži si vyjeli na moře a své rodiny nechali na jednom z ostrovů. Najednou zjistili, že jejich člun nabírá vodu. Snažili se jí vylít, ale bylo už pozdě. „Chytni tu ledničku, nenech ji uplavat,“ křikl Villacis svého kamaráda, když viděl, že lednička plave pryč. Bylo mu jasné, že může posloužit jako nouzová bóje.

Oba se chytli ledničky a začali se modlit. Z napůl potopené lodi vyplavaly na hladinu záchranné vesty. V nich, zoufale se držíce ledničky, oba muži strávili přes tři hodiny na širém moři. Jednou v dálce kolem nich proplula loď, ale Villacis s Pupem nebyli schopni upoutat pozornost posádky ani kvůli silným proudům připlavat blíž.

V záchranném kruhu přežil na moři bez jídla a pitné vody čtyři dny

Koktejl

„V tu chvíli jsem se hlavně snažil zůstat v klidu,“ uvedl Villacis. Ty tři hodiny se jim zdály jako věčnost a nohy jim už pomalu začaly umdlévat. V tu chvíli však naštěstí dorazili jejich zachránci.

„Díkybohu, že měli tu ledničku, tak jsme je mohli zachránit,“ uvedl Vetter s tím, že bez velké bílé lednice by ve vlnách muže nenašli. „Zbývala jim tak hodina denního světla. Rodiny vysadili na ostrově, když odjeli rybařit, takže kdo ví, kdy by byli nahlášeni jako pohřešovaní,“ uzavřel Vetter.

Reklama

Výběr článků

Načítám