Hlavní obsah

Trosečníky zachránil nápis z listů na pláži

Novinky, vps

Tři muže, kteří ztroskotali na mikronéském ostrově Fanadik, zachránil nápis „HELP“ (Pomoc) vytvořený na pláži z palmových listů. Všimla si ho posádka letadla, jež po trosečnících pátralo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosečníky zachránil nápis z palmových listůVideo: U.S. Pacific Fleet, Reuters

 
Článek

Muži vypluli v pondělí z ostrova Pulap, který je součástí Federativních států Mikronésie. Už po pár hodinách ale jejich šestimetrový člun potopily silné vlny.

Muži museli ve tmě plavat asi tři kilometry, než narazili na malý neobydlený ostrov Fanadik, kde našli útočiště, napsal v sobotu web listu The Washington Post.

Nakonec na něm uvízli na tři dny. Ve čtvrtek je našlo letadlo amerického námořnictva (Federativní státy Mikronésie jsou ve volném společenství s USA), které se na záchraně podílelo společně s Pobřežní stráží. Posádka si všimla velkého nápisu na pláži, vedle kterého navíc stáli sami trosečníci a mávali vestami.

Pátrání probíhalo od čtvrtečního poledne, kdy byla na chybějící námořníky upozorněna Pobřežní stráž. Ta okamžitě požádala o pomoc námořnictvo a plavidla pohybující se v oblasti. Letadlo je našlo ve čtvrtek v šest ráno jen dvě hodiny poté, co se zapojilo do pátrání.

Pomohl oheň

„Naše společná snaha kombinovaná s ochotou dalších spojit se a pomoct vedla k úspěšné záchraně těchto tří mužů ve velmi odlehlé části Pacifiku,“ uvedl v prohlášení mluvčí Pobřežní stráže William White.

Podle Whitea záchranáři našli muže díky ohni, který si rozdělali. Nebýt toho, všimli by si prý ostrova nejspíš až o několik hodin později.

Po nalezení trosečníků byly o záchraně okamžitě informovány jejich rodiny. Muže nakonec dopravila zpět na Pulap místní loď. Ani jeden z trojice neutrpěl žádná zranění.

Podobných záchranných akcí provedla pobřežní stráž v oblasti v posledních dvou týdnech hned sedm. Zachránila při nich 15 životů.

Reklama

Výběr článků

Načítám