Hlavní obsah

Tisíce medúz a jedna želva málem zastavily izraelskou elektrárnu

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovníci elektrárny Rutenberg ležící na izraelském pobřeží města Aškelon měli ve středu napilno. Zjistili totiž, že se jim do chladicích systémů elektrárny dostaly tisíce medúz a také jedna hladová želva, pro kterou jsou tito mořští tvorové pochoutkou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Elektrárnu v Izraeli zaplavily modré medúzyVideo: Reuters

 
Článek

Tepelná elektrárna využívá mořskou vodu k chlazení, v noci z úterý na středu však byly s mořskou vodou nasáty i tisíce medúz, jež se u břehů Aškelonu objevily.

Ucpání chladicích systémů medúzami by znamenalo zastavení provozu. Stalo se to už loni v červenci, proto byla nyní elektrárna připravena. Chladicí systémy jsou přes rok vybaveny filtry, které živočichy odchytávají.

V Itálii zkouší jíst medúzy, které zamořují pláže na jihu země

Koktejl

Údržbáři elektrárny se ve středu museli pořádně otáčet, aby se medúz zbavili. Našli mezi nimi rovněž jednu želvu, která se nechala zlákat pohádkovým množstvím potravy, na které v moři narazila.

Na rozdíl od medúz pro želvu uvěznění v elektrárenských systémech dopadlo dobře. Jelikož byla nezraněná, pracovníci elektrárny ji vypustili zpět do moře.

Tisíce medúz labong-labong se objevily u opuštěné pláže Corong Corong

Koktejl

Medúzy se v izraelských vodách vyskytují pravidelně, teprve v posledních letech však došlo k rapidnímu nárůstu jejich populace. Experti na podmořský život z univerzity v Haifě pro server Jerusalem Post vysvětlili, že k tomu dochází kvůli zvyšování živin, jež se do moře dostávají s větším množstvím srážek, které se v regionu vyskytují.

Dodali, že medúzy jsou predátoři a masivní hejna mohou vyvést z rovnováhy nejen elektrárenská zařízení, ale zejména místní ekosystémy.

Elektrárna Rutenberg je pojmenovaná po Pinachasi Rutenbergovi, zakladateli společnosti Israel Electric Corporation, která ji vlastní. Denně spotřebuje 18 240 tun uhlí a 330 tun mořské vody k chlazení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám