Hlavní obsah

Tichomoří na několik minut zastínil ohnivý prstenec

Obyvatelé Austrálie mohli v pátek pozorovat částečné zatmění Slunce, kdy se Měsíc přesunul mezi ně a Zemi a ponechal na obloze jen zářící sluneční obruč kolem temného středu. Informovala o tom agentura AP. Zatmění trvalo v závislosti na místě pozorování tři až šest minut a zakrylo až 95 procent Slunce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Částečné zatmění Slunce nad AustráliíVideo: Reuters

 
Článek

Tento vesmírný úkaz, známý pod označením „ohnivý prstenec“, byl druhým zatměním pozorovatelným v severní Austrálii za posledních šest měsíců. V listopadu loňského roku ponořilo úplné zatmění Slunce severovýchod Austrálie do tmy, což potěšilo nejen astronomy, ale i turisty, kteří se tam sjeli z celého světa.

Páteční zatmění nebylo považováno za natolik vědecky významné nebo dramatické jako to listopadové, protože Měsíc je příliš daleko od Země, a tudíž se jeví jako příliš malý, aby úplně zakryl Slunce. Na rozdíl od úplného zatmění, kdy se den na chvíli změní v noc, částečné zatmění denní světlo jen přitlumí.

„Úplné zatmění je celkově mnohem působivější podívaná, je mnohem emotivnější,“ řekl AP Andrew Jacob, astronom z observatoře v Sydney.

„Krása zatmění je v tom, že každé je nezapomenutelné. Tyto částečné nejsou tak vzrušující jako úplné, ale stále je zábavné je pozorovat,“ uvedl pro portál space.com astronom Jay Pasachoff z americké univerzity Williams College.

Co je to zatmění Slunce

Zatmění nastává v okamžiku, kdy se Měsíc nachází mezi Sluncem a Zemí. Na Zemi je pozorovatelné v místech, kam dopadá měsíční stín, případně polostín. V místech, kam dopadá polostín, vzniká zatmění částečné. Tam, kam dopadá stín anebo alespoň jeho vrchol, je zatmění úplné.

Po Austrálii, kde bylo pozorovatelné v pásu širokém zhruba 200 kilometrů, se zatmění přesunulo na východ nad Papuu-Novou Guineu, Šalamounovy ostrovy, malý ostrovní stát Kiribati a nakonec vymizelo nad Tichým oceánem.

Reklama

Výběr článků

Načítám