Hlavní obsah

Thajsko zase kastruje opice. Válka primátů pokračuje

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ty scény někomu připomněly známý film Planeta opic. Thajská města vylidněná během pandemie velice záhy obsadil jiný druh primáta – makakové. Po opičím městě Lobpuri, které nechalo kastrovat několik set opic, k razantnímu kroku omezení opičí populace přistoupili i v provincii Songkhla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Thajsku vykastrovali stovky divokých opic, které vykrádali obydlíVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Do regionu zamířil v pondělí speciální veterinářský tým s jediným účelem. Kastrovat a sterilizovat makaky, jejichž tlupy jsou čím dál tím nezvladatelnější. V provincii Songkhla došlo v poslední době k řadě útoků, kdy opice hledající jídlo rabovaly příbytky lidí.

„Musíme je sterilizovat, protože víc divokých opic znamená víc problémů a konfliktů,“ uvedl Suwat Suksiri z organizace Thung Tale Wildlife Conservation, který tým veterinářů vede.

Po zákroku je zdravotní stav opic zkontrolován a zvířata jsou následně označena a vypuštěna zpět do ulic nebo do přírody.

Opičímu městu vládnou opice

Makakové byli v řadě thajských měst i v národních parcích zvyklí dostávat potravu od lidí, zejména od turistů. S příchodem pandemie však příliv turistů a s nimi i potravy ustal.

O město opic bojují dva druhy primátů. A lidé prohrávají

Koktejl

Přemnožené opice tak začaly zuřivě zápasit mezi sebou o každé sousto. V mnoha případech se makaci stávají mnohem agresivnější a ve větších skupinách si dovolí i na člověka, případně hledají jídlo přímo v domech.

Lobpuri, zvané opičí město, se potýká s nezvladatelnými opicemi už několik měsíců. „Žijeme v kleci, zatímco opice jsou venku,“ posteskla si v červnu jedna z obyvatelek města. I proto tam bylo sterilizováno více než 600 opic a počet, zdá se, nebude definitivní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám