Hlavní obsah

Texaští vědci na pláži pravidelně nacházejí hrůzu nahánějící panenky

Vědci z Národní výzkumné rezervace Mission-Aransas v americkém Texasu na sociálních sítích pravidelně zveřejňují fotky panenek, které během práce nalézají na plážích u pobřeží Mexického zálivu. Z moře vyplaveným hračkám ve většině případů chybí některé části těla, a tak působí velmi děsivě.

Foto: Mission-Aransas Reserve

Některé panenky vypadají děsivě.

Článek

Ředitel rezervace Jace Tunnell uvedl, že jeho tým prozkoumává asi 65kilometrový úsek pláží Mexického zálivu dvakrát týdně, díky čemuž relativně často nachází vyplavené panenky, jejichž fotografie se rozhodl sdílet na sociálních sítích.

„Ve skutečnosti se věnujeme vědecké práci, panenky jsou jenom bonusem,” vysvětlil Tunnell serveru McClatchy News.

Fotografie hrůzu nahánějících panenek ale na jejich profilu zaznamenaly velký úspěch, což se projevilo na zvýšeném počtu sledujících. Od té doby, co s tím začali, již prý na Facebooku sdíleli asi 30 fotografií.

„Nejstrašidelnější jsou ty, které přišly o vlasy. První, kterou jsme našli, byla hlava sexuální panny. Když jsem sdílel její fotku, neuvědomil jsem si, co to ve skutečnosti je. Díky tomu jsme nasbírali hodně sledujících,” svěřil se ředitel rezervace.

Hlavu prvně nalezené panny se jim dokonce podařilo prodat za 35 dolarů (přes 800 korun). Peníze tým vědců podle Tunnella tehdy věnoval na záchranu mořských želv.

Všechny nalezené panenky prý uchovávají v kbelíku a následně je prodávají prostřednictvím dobročinné aukce.

V Texasu více odpadu než na Floridě 

Agentura United Press International uvádí, že dvouletá studie vedená americkým institutem Marine Science Institute v Mexickém zálivu zjistila, že na plážích v Texasu bývá vyplaveno desetkrát větší množství odpadu než na plážích na Floridě či v Mississippi.

Podle Tunnella je viníkem tzv. smyčkový proud táhnoucí se od poloostrova Yucatán až po Floridu. Tvrdí, že tento proud vytváří víry, které odpadky vyplavuje k pobřeží Texasu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám