Hlavní obsah

Tady dělal Odkolek chleba pro celou Prahu. Teď půjdou slavné pekárny k zemi

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pečivo od Odkolka bylo věhlasné po celé Praze. Přestože firma sídlila zprvu na Kampě, musela se v roce 1912 přestěhovat do Vysočan, kde během let vyrostl obrovský komplex budov s vlastním mlýnem a chléb se tu pekl až do roku 1995. O té doby budovy chátrají a brzy půjdou k zemi. Na jejich místě vyrostou hlavně byty. Podívejte se s kamerou Novinek, jak to u Odkolků vypadalo.

Budovy bývalých pekáren ve Vysočanech půjdou k zemiVideo: Novinky

 
Článek

Od roku 1995 se zde chléb už ale nepeče. Novým majitelem pozemku je Metrostav Development a ten zde hodlá vybudovat novou čtvrť. Než se ovšem začne bourat, uspořádala společnost den otevřených dveřích a nechala naposledy nahlédnout do zchátralých budov.

Zajímavá je hlavně administrativní budova, která je dnes kulturní památkou. To znamená, že musí zůstat zachována a jako jediná tak nebude nabízet bytové jednotky. Zcela původní jsou v budově pouze okna a točité schodiště, které vedlo do ředitelství firmy v prvním patře. Zaměstnanci z ostatních pater museli chodit ze strany budovy.

Budova někdejšího mlýna za památku prohlášena nebyla, protože v letech 1975–1983 prošla celkovou rekonstrukcí. Přesto jde o pozoruhodné architektonické dílo s charakteristickým cihelným pláštěm, a proto bude fasáda zachována.

Komín zůstane

Celý areál má 5,5 hektaru. Kromě revitalizace administrativní budovy a zachování fasády bývalého mlýna, budou zůstanou i železniční i koleje a komín.

„Cílem revitalizace je využít potenciál území, navázat na industriální minulost místa. Do příprav návrhu revitalizace byli zapojeni i místní obyvatelé. Kampaň »Pečeme spolu« pravidelně informuje veřejnost o přípravě projektu a zjišťuje, jaké z potřeb obyvatel by území po revitalizaci mohlo naplňovat,“ řekl Novinkám generální ředitel Metrostav Development Ondřej Buršík.

Návrh revitalizace firma představí 12. září. Následně bude zahájena veřejná konzultace projektu. Po dobu tří týdnů bude možné k návrhu zasílat komentáře k využití veřejných prostranství nebo chybějící občanské vybavenosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám