Hlavní obsah

Systém schopný rozpoznávat obličeje má dohlížet na čínské školáky, zda dávají pozor

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kamery už jsou dnes v Číně téměř všude. A kde nejsou, tam zřejmě brzy budou. Střední škola v Chang-čou nyní testuje projekt, který má rozpoznávat soustředěnost studentů ve školních lavicích. Kamery mají sloužit pro zlepšení výuky, řada kritiků v tom ale vidí něco jiného.

Foto: Profimedia.cz

Identifikací u vstupu školní den plný kamer teprve začíná.

Článek

Jak informoval Daily Mail, studenti školy číslo 11 v Chang-čou si dvakrát rozmyslí hodit si během vyučování šlofíka. Projekt „chytré třídy“ totiž monitoruje chování studentů pomocí bezpečnostní kamery. Technologie na rozpoznávání obličejů pak dokáže rozlišit šest typů chování studentů: čtení, psaní, poslouchání, stání, zvedání rukou a spaní na lavici.

„Jakmile shromáždíme data, získáme dobrý vhled do vyučování, který zohledníme při ročním hodnocení školy,“ pochvaloval si projekt Jung Wen-ťün z ministerstva školství pro server Zheijang Online.

Z dat budou moci učitelé vyčíst, kdy se studenti nudí a kdy si naopak výuku užívají. To by jim prý mělo pomoci výuku zkvalitnit. Systém ale učitele rovněž upozorní na ty studenty, kteří nedávají pozor nebo jsou nevhodně rozptýleni něčím jiným.

„Teď, když nás sledují kamery, neodvážil bych se ve třídě usnout,“ pochvaloval si jeden ze studentů pokusný systém. Najdou se ovšem i kritici.

„Tohle vytvoří zbytečný tlak jak na žáky, tak na učitele,“ rozčiloval se jeden z internetových uživatelů. Ve škole se studenti musí svým obličejem identifkovat už při vstupu. Součástí projektu chytré třídy je knihovna, která se otevře opět jen, pokud se student prokáže pomocí obličejové databáze.

Velký bratr tě vidí (a pozná)

Čína začala systém na rozpoznávání obličejů aplikovat ve velkém od roku 2015. Cílem je, aby byl schopen každého z 1,4 miliardy čínských občanů rozpoznat zhruba za tři vteřiny. Momentálně je v Číně síť zhruba 176 miliónů kamer, do roku 2020 jich země chce navýšit až na 626 miliónů.

Foto: Profimedia.cz

Stundetská knihovnička, která ke knihám povolí přístup až tehdy, co se student identifikuje.

Systém je kromě identifikace zločinců využíván třeba na některých veřejných záchodcích, kde vám bez identifikace obličeje není vydán toaletní papír. Obličeje chodců přecházejících silnici mimo přechod jsou promítány na velké LED obrazovky u křižovatek společně s adresou hříšníka a jeho identifikačním číslem. Veřejné zahanbení berou v Číně velice vážně.

Spolu s kreditním systémem, který vládě umožňuje postihovat obyvatele nejen za překročení zákonů ale třeba i za to, s jakými lidmi se člověk stýká nebo že nedostatečně navštěvuje své rodiče, se Číně úspěšně daří vytvořit systém totální kontroly nad lidmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám