Hlavní obsah

Syrečkový král rekord nepokořil

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Novým světovým šampiónem v rychlosti jedení olomouckých tvarůžků se stal v sobotu odpoledne před zraky několika stovek diváků na Horním náměstí v Olomouci 168 cm vysoký a 70 kg vážící pokrývač Petr Miček (35) z Bystrovan na Olomoucku. Tři stogramové balíčky syrečků, dva krajíce chleba s máslem, stogramovou cibuli a půl litr piva stihl spořádat za jednu minutu a 57 sekund.

Foto: KÚ Karlovarského kraje

Koupelny jsou vybaveny bezbariérovým WC a sprchou se sedátkem.

Článek

Nepodařilo se mu však pokořit světový rekord, který drží od loňska Vladislav Najman (56) z Přáslavic časem o sedm sekund lepším. Ten letos obsadil druhé místo, když za vítězem zaostal o pět vteřin.

Miček se mistrovství zúčastnil letos již počtvrté. Při předchozích startech se vždy umístil druhý. "Dnes to tedy konečně vyšlo, ale příliš jsem si nevěřil. Doufal jsem, že se umístím do třetího místa, ale první určitě ne," svěřil se vítěz.

Absolvoval týdenní trénink

Přestože je od soboty syrečkovým šampiónem, nejraději má vepřo-knedlo-zelo. "Tvarůžky pochopitelně jím, ale že bych na ně byl nějaký specialista, to určitě ne," poznamenal Miček. Při vyhlašování výsledků sdělil, že týden před šampionátem měl taktický trénink, ale v čem spočíval, to divákům neprozradil.

"Abych trénoval celý rok, na to bych asi neměl žaludek, ale ten týden stačí. Jde hlavně o to, v jakém pořadí se to sní. Já si nechávám nakonec cibuli, která je vždy nejtěžší.Je to taktika minulých mistrů. Jsem rád, že slavila opět úspěch," usmál se při rozhovoru s novináři šampión, kterého při mistrovství povzbuzovala z hlediště také jeho dcera.

"Vítězství bych chtěl věnovat synovi, který se má v brzké době narodit mé ženě. Bude to první syn, jinak mám dvě dcery," konstatoval Miček. Proti loňsku dosáhl o jednu vteřinu horšího času. "Myslím, že se pohybuji kolem maxima dosažitelného. Uvidíme za rok, zda se mi jej podaří překonat," podotkl vítěz.

Najman se po dvou letech, kdy byl první, musel letos spokojit s druhým místem. "Zasekl se mi v hrdle kousek chleba nebo tvarůžku a musel jsem na chvíli přestat jíst a pak to pořádně zapít, abych měl trubku volnou. To mě asi stálo vítězství, ale věřím, že příští rok už takovou chybu neudělám," řekl letošní vicemistr.

Zájem o účast v syrečkovém klání, které letos mělo sedmý ročník, projevilo 30 borců z ČR, Slovenska, USA a Japonska. Do finále jich postoupilo deset a byl mezi nimi i Američan Steven Schwarthoff a Slovák Milan Cisár, který obsadil třetí místo s časem 3 minuty a 3 sekundy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám