Hlavní obsah

Svět řeší vážný problém. Jsou šaty na snímku modro-černé, nebo bílo-zlaté?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Lidstvo asi narazilo na „skutečně vážný problém”, se kterým si moc nevědí rady leckteří specialisté. Spor je o barvu šatů na nepříliš kvalitním snímku. Začala jej šířit jednadvacetiletá Caitlin McNeillová poté, co se její přátelé nedokázali shodnout, jakou barvu šaty mají. A nešlo o odstín modré nebo žluté. Dva tábory vidí šaty zcela odlišně. Jedni tvrdí, že jsou bílo-zlaté, druzí, že jsou modro-černé.

Foto: Repro Daily Mail

Sporná fotografie šatů

Článek

McNeillová začala šířit snímek proto, aby lidé sami vyhodnotili, jakou barvu šaty mají a spor rozsoudili. Ale ukázalo se, že jinak šaty nevidí jen její přátelé, ale i další lidé.

Svět si dilematu všiml ve čtvrtek poté, co na něj upozornil zpravodajský web Buzzfeed. Za šest hodin spornou fotku vidělo 16 miliónů uživatelů.

Foto: Repro Daily Mail

Sporná fotografie šatů

Oba tábory mají na své straně silné „kalibry”, neboť do debaty se zapojily i mnohé celebrity. Například zpěvačka Taylor Swiftová dala na Twitteru najevo, že patří k modro-černým. „Nechápu tuhle diskusi o šatech a zdá se mi, že je to nějaký podraz. Jsem zděšená a zmatená. P.S.: Je to jasně modrá a černá,” napsala. Na její stranu se přidal třeba Justin Bieber.

Že jde jen o vtip, se samozřejmě nabízí. Ovšem o tom, že šaty jsou bílo-zlaté, je skálopevně přesvědčena nemalá část uživatelů. Ani členové redakce Novinek se nedokázali při pohledu na jeden monitor shodnout, jako barvu šaty na výše uvedeném snímku mají. Každý vidí barvy jinak.

Ve světě se k bílo-zlatým přihlásila kupříkladu čerstvě Oscarem „ověnčená” herečka Julianne Mooreová. A nebyla sama. V této veledůležité rozepři se k ní přidali třeba herečka Kat Denningsová nebo baseballová hvězda týmu New York Yankees Jacoby Ellsbury.

Bílo-zlatě vidí i hvězda televizní reality show Kim Kardashianová Westová. Uvedla ale, že její muž, rapper Kanye West, s ní nesouhlasí a přiklání se k modré a černé.

Foto: Profimedia.cz

Dobře vyfocený snímek týchž šatů. Zde už by nemělo být pochyb, že jsou modro-černé.

Rozhoduje mozek

Odborníci spor vysvětlují především tím, že fotografie je nekvalitní. Na jiných snímcích týchž šatů už všichni vidí, že jsou modré s černými pruhy. Neurolog Bevil Conway americkému časopisu Wired řekl, že podstatou „problému” je, jak mozek člověka koriguje barvy na denním světle.

U některých vytlačuje tmavé tóny a tito lidé pak sporné šaty vidí jako bílé se zlatými pruhy. Další jsou pak přesvědčeni, že šaty jsou tmavě modré a černé, protože jejich mozek tlumí zlatavé tóny.

Anketa

Jak barvu podle vás mají šaty na sporném snímku?
modro-černou
36,6 %
bílo-zlatou
63,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27115 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám