Hlavní obsah

Svérázné nálezné: vyplácí se poctivost?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KODAŇ / BRASÍLIA

Poctiví nálezci nevymřeli. Během minulých dní se dva objevili v Dánsku a v Brazílii. Šestadvacetiletá dánská studentka nalezla v kontejneru na odpadky 620 tisíc dánských korun (asi 2,5 miliónu Kč). Brazilský stavbař našel kufřík, který skrýval v přepočtu 90 tisíc korun. Oba dva byli za svůj nález odměněni kuriózním způsobem.

Foto: Josef Sekyra
Článek

Pro dobrotu na žebrotu, může si říci nejmenovaná 26letá Dánka, která s poctivostí udělala opravdu smutnou zkušenost. Jak informoval regionální list Fyens Stiftstidende z Odense, našla studentka v kontejneru s odpadky učiněný poklad - 620 000 dánských korun (asi 2,5 milionu korun) v hotovosti.

Neváhala ani chvíli a nález odevzdala na policii. Svého bohulibého činu ovšem vzápětí hořce litovala. Nejdřív to vypadalo slibně. Dostala nálezné, i když jen ve výši 10 procent zajištěné sumy. I to by bylo ještě příjemné přilepšení, ale nebožačka se vzápětí dozvěděla, že získaná částka jí bude zdaněna šedesátiprocentní daní z příjmu. Ale tím to stále ještě neskončilo.

Úřední šiml zařehtal a celou sumu nálezného před zdaněním jí ještě navíc odečetl od státního stipendia, které je od daní osvobozeno. A tak studentce nezbylo, než se pro letošní rok studijní podpory vzdát, aby nakonec za svou poctivost ještě nemusela doplácet. Příště si již určitě dá pozor, a až zase najde nějaké peníze, jistě je nemilosrdně probendí.

Brazilský stavbař byl odměněn lekcemi španělštiny

Španělsky jako když bičem mrská bude díky příkladné poctivosti mluvit jistý brazilský stavbař. Našel totiž kufřík napěchovaný penězi, který předal policii, a odměnou se mu dostaly bezplatné lekce ve španělštině až do konce života.

A proč taková nezvyklá odměna? Wilson Batista našel v přepočtu 90 000 korun před staveništěm v městě Uberlandia, na němž pracoval. Jak přiznal listu Jornal da Globo, chvilku s ním cloumalo velké pokušení si částku rovnající se jeho ročnímu platu ponechat.

V nalezeném kufříku byly obálky s platy čtrnácti zaměstnanců místní jazykové školy, které ztratil jejich ředitel. To vysvětluje záhadnu odměnu. Jazykovka byla poctivému nálezci totiž natolik vděčná, že jemu, jeho manželce a dvěma synům nabídla doživotní bezplatné lekce španělštiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám