Hlavní obsah

Studenti se museli s krabicí na hlavě spoléhat na vlastní znalosti

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na základních, středních, ale i vysokých školách se studenti dělí do dvou kategorií. Na ty, kteří opisují, a na ty, od kterých je opisováno. Podvodům se snaží učitelé zabránit, jejich metody jsou však na podvodníky někdy krátké. V Indii tak přišli s prostým, leč účinným řešením. Později se za něj však musela škola omluvit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Během zkoušek si museli studenti nasadit na hlavu krabice, v nichž byl otvor pouze vpředu. Mělo se tak zabránit pohledům do testů ostatních studentů. S netradičním řešením přišli na univerzitě v indickém městě Haveri na jihozápadě země.

Při testu vznikly komicky působící fotografie studentů, které se dostaly až na sociální sítě, kde se okamžitě staly hitem, ale také terčem kritiky. Snímky neunikly ani ministru školství, který je odsoudil a označil takové praktiky za „nepřijatelné”.

„Nikdo nemá právo na to, aby se studenty zacházelo jako se zvířaty,” napsal ministr, zřejmě v narážce na koňské klapky na oči. Univerzita se k případu postavila čelem, napsala dopis s vysvětlením a omluvou.

Krabice si přinesli sami

Podle vysvětlení škola nejdříve informovala rodiče a do zkušebního testu se zapojili jen ti studenti, kteří od nich dostali povolení. Těch bylo ze 72 studentů celkem 56. Škola dále připomněla, že studenti si k testu přinesli vlastní krabice a někteří si je po několika minutách sundali.

Tweet indického ministra školství, v němž označuje praktiky za nepřijatelné

Indie se s podváděním ve vzdělávacích zařízeních potýká dlouhodobě. V roce 2015 vyšel najevo skandál, kdy rodiče šplhali po zdech školy, aby svým potomkům ve třídách předali taháky.

V Indii se klade na vzdělání velký důraz, v rostoucí ekonomice je vzdělaní v žebříčku hodnot na nejvyšších místech. Často však působí na mladé lidi velký tlak od okolí, což vede podle kritiků právě k podvádění, v horších případech i k sebevraždám studentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám