Hlavní obsah

Střední škola v USA zamalovala studentkám prsa a ramena. Rodiče se bouří

Když si studenti a jejich rodiče otevřeli ročenku floridské střední školy Bartram Trail, která se nachází v jihozápadní příměstské oblasti města Jacksonville, nestačili se divit. Velká část fotografií studentek totiž byla nepříliš uměle digitálně upravena tak, aby dívky vypadaly cudněji.

Foto: Profimedia.cz

Studentkám bylo digitálně upraveno oblečení, které prý neodpovídalo školnímu dress codu (ilustrační foto)

Článek

V životě amerických středoškoláků a jejich rodičů hrají školní ročenky velkou úlohu. Pro studenty školy Bartram Trail tak bylo velkým šokem, když hned 80 fotografií dívek bylo v jejich výroční knize, která stála 100 dolarů (zhruba 2 tisíce korun), dosti neuměle upraveno. Grafik dívkám zakryl ramena a ňadra, pokud byla jen trochu odhalená.

Zranitelní středoškoláci končí na psychiatrii

Domácí

U rodičů dívek, kterých se to týkalo, vzbudil zásah školy do fotografií jejich dcer značnou nevoli. „Je to, jako by mé dceři škola říkala, že je něco špatně s jejím tělem, s tím, jak se obléká. Přitom měla na sobě oblečení, které bylo její oblíbené a které měla na sobě ve škole snad stokrát,“ řekla pro CNN Staphanie Fabrová, matka jedné z dívek, jejichž fotografie byly upraveny.

Editor školní ročenky se odvolává na to, že dívky musí být ve škole vhodně oblečeny. Není přípustné takové oblečení, které by odhalovalo ramena, ňadra, bylo vyzývavé nebo jiným způsobem nevhodné.

Rodiče dívek se bouří

Rodiče dívek se však nad rozhodnutím rozčilují také z toho důvodu, že oblečení, které jejich dcery měly při focení na sobě, nijak školní nařízení neporušovalo a dívky ho ve škole běžně nosily, aniž by jim ve škole cokoliv řekli. Dříve škola přitom domnělá porušení školních pravidel pro oblékání řešila tak, že fotografie, na kterých studenti tato pravidla porušují, do ročenky jednoduše nedala.

Škola už nabídla rodičům, kteří si na podobu ročenky stěžovali, navrácení peněz. Celé to však přerostlo ve vážné politické téma. Rodiče tvrdí, že úprava fotek jejich dcery ponížila. Navíc se jedná prý o sexismus, protože chlapců se podobná úprava nikterak nedotkla. Po škole žádají, aby upravila svá pravidla ohledně dress codu, protože ta aktuální jsou prý zastaralá.

Reklama

Výběr článků

Načítám