Hlavní obsah

Stovky balónů ho měly přenést přes Atlantik. Nedoletěl

Novinky, vps

Američan Jonathan Trappe odstartoval ve čtvrtek ze státu Maine svou ambiciózní cestu, při které chtěl překonat Atlantský oceán v koši neseném stovkami héliových balónů. Po 12 hodinách ale musel kvůli nespecifikovaným problémům pokus ukončit. V pořádku a zdravý přistál na kanadském ostrově Newfoundland, napsal v pátek server BBC News.

BEZ KOMENTÁŘE: Jonathan Trappe začíná svou neplánovaně krátkou cestu

 
Článek

Odvážný letec začal nelehkou cestu ve městě Caribou poblíž hranic s Kanadou. Naplnit balóny, kterých bylo podle listu The Guardian 370, mu brzy ráno místního času pomáhalo 150 dobrovolníků. Po několika set kilometrech ale jeho tým oznámil, že nad Newfoundlandem se vyskytly problémy a Američan musel vynuceně přistát.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Trappe není v tomto způsobu cestování žádným nováčkem, překonal tak už Lamanšský průliv nebo Alpy. Zhruba čtyři tisíce kilometrů dlouhý let přes Atlantik, který jako by vypadl z animovaného filmu Vzhůru do oblak, tak měl být jeho dosud nejlepším výkonem.

IT manažer ze Severní Karolíny plánoval let podle serveru Sky News dva roky. V závislosti na počasí měl zabrat čtyři až šest dní. Místo přistání nebylo jasné, vítr ho mohl zanést do Norska, ale i třeba do Maroka. Zhruba dvanáct hodin po startu ale mohl na vše zapomenout.

Foto: Profimedia.cz

Téměř jako ve filmu: Jonathan Trappe ve vzduchu

„Hm, tohle nevypadá jako Francie,“ hlásil Trappe ironicky na Facebooku. „Přistál jsem bezpečně na náhradním místě. Je vzdálené. Na koš jsem dal plátěnou stříšku, zůstanu tu přes noc,“ dodal. V Caribou přitom se svým týmem čekal více než 100 dní na správné povětrnostní podmínky pro let. Nakonec ale vše zhatil technický problém.

„Mohu potvrdit, že Jonathan musel ukončit let. Naštěstí je v pořádku a momentálně se připravuje na cestu domů. Je to zklamání, ale vím, že by chtěl poděkovat všem, kteří mu s cestou pomáhali,“ uvedl Kevin Knapp, jenž na let dohlížel z řídicího centra.

Reklama

Výběr článků

Načítám