Hlavní obsah

Stovka lidí vytvořila v Rajhradě živý betlém, nechyběla ani zvířata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovka lidí vytvořila v úterý v Rajhradě na Brněnsku jeden z největších živých betlémů na Moravě. Z nich bylo 70 v betlému a 30 zpěváků, řekla místostarostka Rajhradu Magda Mlejnková. Farníci ve městě pořádali akci poosmnácté, novinkou jsou některá zvířata.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Okolo sta účinkujících vytvořilo 25. prosince v Rajhradě na Brněnsku jeden z největších živých betlémů na Moravě.

Článek

Betlém mívá Ježíška, kterého vesměs ztvárňuje v daném roce narozené dítě v některé z rodiny z farnosti. Objevila se ale také zvířata. „Letošní novinkou jsou koníci, koza a pes. V minulosti jsme je tady neměli, byly pouze ovce, které jsou každoročně,“ uvedla Mlejnková.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Živý betlém v Rajhradě na Brněnsku. Manželé Kováčovi z Opatovic a jejich šestiměsíční syn Albert představovali postavy Ježíška a jeho rodičů

Ježíškovi se přišli poklonit koledníci, které ztvárnily desítky farníků. Kromě Ježíška, Marie a Josefa jsou vidět i řemeslníci jako kovář, krejčí, švec, cukrář, ale také krojovaní nebo lidé v selských kostýmech.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Okolo sta účinkujích vytvořilo 25. prosince v Rajhradě na Brněnsku jeden z největších živých betlémů na Moravě.

První betlém vytvořil v roce 1223 František z Assisi. Vybral si pro něj jeskyni u vesničky Greccio v Itálii, kterou upravil jako kapli. Byla nejen prvním betlémem, ale také se tam prý konala poprvé půlnoční mše. V Česku mají jesličky a betlémy tradici přes 400 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám