Hlavní obsah

Štěstí si za peníze koupíš, ukazuje jasně nová studie

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peníze vám skutečně mohou koupit spokojenost a podle všeho ani neexistuje nějaký limit výše příjmu, po kterém by pocit štěstí již dále nestoupal. Až doposud měli vědci za to, že oním limitem je příjem domácnosti okolo 135 000 korun měsíčně. Nová velká americká studie však tuto teorii rozcupovala. Více peněz, větší pocit štěstí, platí prý přinejmenším pro Američany.

Foto: Profimedia.cz

Peníze vylepšují život, potvrdila nová studie. A ještě do větší výše, než se očekávalo...

Článek

Poslední výzkum na stejné téma ukazoval, že vysoký příjem ovlivňuje spokojenost lidí jen do určité výše. Z nové studie však plyne, že pocity štěstí a spokojenosti nadále rostou se zvyšujícím se příjmem a že limit v podstatě neexistuje.

Profesor Matthew Killingsworth z University of Pennsylvania zkoumal tuto spojitost u 33 391 zaměstnaných Američanů a analyzoval od nich se svým týmem celkem 1 725 994 reportů ohledně jejich spokojenosti.

V náhodné chvíli v průběhu času dostávali účastníci prostřednictvím mobilních telefonů zprávu: „Jak se cítíte právě teď?” Jejich odpovědi nakonec vědecký tým vyhodnotil a výsledky jasně ukázaly, že spokojenost osob lineárně rostla společně s příjmem domácnosti. A rostla i přes vědci dříve zmíněný limit příjmu.

Časté cestování činí lidi šťastnějšími, uvádí studie

Cestování

„Dřívější výzkum zjistil, že pocity spokojenosti se nezvyšují poté, co má domácnost příjmy přes 135 000 korun měsíčně. Právě toto zjištění bylo od své publikace ve studii centrem zájmu mnoha vědců, ale i veřejnosti. Bylo však založené na vzorku dat, který zjišťoval spokojenost, která mohla i nemusela indikovat také aktuální emoční prožitky,” uvedl Killingsworth ve studii publikované v PNAS.

Více kontroly nad vlastním životem

I proto se vědec rozhodl udělat studii založenou na obrovském vzorku osob a hlášení. Ta jasně ukázala, že pocity spokojenosti stoupaly lineárně se zaznamenaným příjmem, ekvivalentně pod i nad dříve zmíněnou finanční hranicí.

Pět věcí, které potřebují ženy od svých mužů každý den

Vztahy a sex

Výsledek tak naznačil, že ti s vysokými příjmy mohou stále pomýšlet na spokojenější život. Ač není důvod této souvislosti zcela jasný, vědci se domnívají, že vyšší příjem dodává lidem větší pocit kontroly nad vlastními životy, což je potažmo činí šťastnějšími.

„Ač může existovat nějaký limit, na kterém peníze ztratí svou schopnost vylepšovat pocit spokojenosti člověka, současné výsledky ukazují, že může ležet výše, než se dříve předpokládalo,” dodal Killingsworth.

Reklama

Výběr článků

Načítám