Hlavní obsah

Srbský kuchař vydal první kuchařku z varlat na světě

Právo, nek

Nikoli filé či kýta, nýbrž varlata jsou hlavní surovinou pro přípravu specialit podle nové knihy receptů srbského kuchaře samouka Ljubomira Eroviče. Jeho dílo pod titulem The Testicle Cookbook - Cooking With Balls (Varlatová kuchařka - Vaříme s koulemi) je k mání v anglickém jazyce elektronické podobě na internetu, odkud si ji zájemci mohou stáhnout za příslušný poplatek.

Foto: Profimedia.cz

Kniha The Testicle Cookbook

Článek

K nejoblíbenějším surovinám autora patří varlata z býků, koní a pštrosů, v knize lze ale nalézt i recepty z genitálií prasat či krocanů.

„Při přípravu pokrmů jsou vhodná jakákoli varlata, samozřejmě s výjimkou lidských,“ tvrdí podle agentury AFP Erovič, jenž si na živobytí vydělává prostřednictvím firmy na výrobu lékařských přístrojů.

„Varlata nejprve 30 až 45 minut propláchněte,“ radí autor v receptu pro přípravu speciální paštiky. Ke zhotovení varlat na klasický způsob, při němž se surovina nakrájí na jemné plátky, zase radí, že je nutné mít dobře nabroušený nůž.

Ačkoli britský vydavatel hodnotí Erovičovo dílo jako první kuchařku tohoto druhu na světě, není požívání těchto zvířecích orgánů ničím neobvyklým. Například v Číně nebo v Srbsku je varlatům připisován silný afrodiziakální účinek.

„Platí to hlavně pro varlata z hřebců a ovcí,“ tvrdí Erovič, jenž každoročně pořádá ve své vlasti mistrovství světa ve vaření z genitálií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám