Hlavní obsah

Spirit obnovil spojení se Zemí

PASADENA

Spojení s pojízdným robotem Spirit, které bylo zřejmě kvůli technické závadě ve středu večer přerušeno, se v pátek podařilo obnovit. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v pátek přijímal dvakrát data vyslané Spiritem. Od středečního přerušení spojení se jedná o druhý kontakt, který byl však delší než čtvrtečních pět minut.

Foto: Josef Zajíc

Velká cena Ostravy 2014 v plavání . 26.-27.dubna 2014

Článek

Spojení se Spiritem bylo navázano zhruba kolem půl druhé odpoledne středoevropského času na jedné z antén komunikační sítě Deep Space Network (DSN) poblíž španělské metropole Madridu. Data proudila podle informací NASA rychlostí 120 bitů za vteřinu.

Z neznámých důvodů se však vnitřní počítač robota zasekává a musí být opakovaně restartován. Stav rovera je údajně kritický a odstranění závady podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) může trvat týdny.

Vědci museli robota restartovat už dvanáctkrát, uvedl vedoucí projektu Pete Theisinger. Stav "pacienta" je podle něj "kritický, ale stabilizovaný", a stále existuje mnoho možností, jak jej dát do pořádku. Problematické je i to, že se robot za studených marsovských nocí nedostatečně vypíná, aby mohl obnovit obvyklý provoz. V sobotu v noci má být proto vyslán signál k úplnému vypnutí.

"Měli bychom počítat s tím, že funkce robota se nám dlouho nepodaří znovu nastartovat, možná několik dní, možná dva týdny - a to za těch nejpříznivějších okolností," prohlásil Theisinger, podle nějž šance, že bude robot opět uveden do perfektního stavu, nevypadají dobře.

Data, která dnes Spirit na Zemi vyslal, jsou vyhodnocována. Pozitivní podle vědců je, že se vůbec podařilo s robotem komunikovat.

Poprvé od středečního přerušení se robot ozval již ve čtvrtek v 18:00 SEČ. Šlo však o zhruba pětiminutový radiový signál, který naznačil, že přístroj přijímá informace vysílané ze Země. Podle expertů NASA by komunikační potíže mohly způsobit například poruchy paměti robota, které by bylo možné - stejně jako řadu dalších softwarových chyb - odstranit i na vzdálenost 160 miliónů kilometrů. Mnohem vážnější situace by nastala, kdyby se závada týkala "hardwaru".

Opportunity přistane v neděli

Vědci rovněž uvedli, že druhý z pojízdných robotů Opportunity má správný kurs pro bezpečný průchod atmosférou a bezpečné přistání na jiném místě Marsu než Spirit. Přistání je plánováno na neděli 25. ledna.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: První snímky z Marsu

Průzkumný robot MER-A americké sondy Spirit v neděli úspěšně přistál na Marsu. Během svého sestupu pořídil první fotografie povrchu rudé planety.

Výběr článků

Načítám