Hlavní obsah

Špičková technika se dostala i na talíř

Právo, pet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedinečnost kosmického letiště Mojave se odráží i v jídelníčku tamní restaurace pro personál. Jídelní lístek nabízí speciality, které se - alespoň podle názvů - inspirovaly v konstruktérské dílně Burta Rutana i v dalších odvážných projektech.

Článek

Návštěvník si tady může objednat Long EZ, což jsou dvě vejce na libovolný způsob, pojmenované podle jednoho z prvních netradičních Rutanových leteckých návrhů.

White Knight není jen elegantní nosič vesmírné lodi, ale i vzletné pojmenování pro slaninu s vejci. A klasický "hemenex" či správně ham and eggs, tedy šunka s vejci, se tady objednává jako SpaceShipOne.

Nechybí ani specialitky

Uslyšíte-li sousedy objednávat Blackbird, nejde o superrychlé špionážní letadlo, jež jistě parkuje na stojánce na nedaleké vojenské základně Edwards, ale o vaječnou omeletu s párky, a pod jménem Královna hangáru se ukrývá bezmasá verze téhož.

Specialitou podniku je Joudiho tvrdé přistání - dvě sázená vejce na kukuřičné placce, ochucené dvěma druhy sýra a pálivou rančerskou omáčkou.

Ostatně už název jídelny hodně napovídá - jste ve Voyageru, což je jméno jak Rutanova letadla, které dokázalo bez mezipřistání a dotankování paliva obletět svět, tak i legendární dvojice sond, jež USA před třiceti lety vyslaly za hranice naší sluneční soustavy.

Reklama

Související témata:

Související články

Posádka nesmí ohrozit želvy

Součástí balíku podmínek pro udělení souhlasu s pilotovaným letem do vesmíru byla i ochrana vzácných živočichů. Šéf letiště Mojave proto nedávno zpola žertem...

Soukromý raketoplán dobyl vesmír

Do výšky jednoho sta kilometrů nad zemský povrch, kde již začíná vesmír, v pondělí vyletěl vůbec první soukromý raketoplán s lidskou posádkou. Za americkým...

Výběr článků

Načítám