Hlavní obsah

Šperky zdobí oči

Novinky, Korzo/P
ROTTERDAM

Plastický chirurg Gerrit Melles z Rotterdamu vyvinul postup, kterým lze implantovat miniaturní šperky přímo do oční sliznice. Nový vynález, který si nechal patentovat, zřejmě v oblibě předčí ustupující tetování a piercing.

Foto: Clarion Congress Hotel České Budějovice
Článek

"O očích se říká, že jsou oknem do lidské duše," uvedl Gerrit Melles, šéf Institutu pro inovativní oční chirurgii. "Jejich prostřednictvím navazujeme bližší kontakty s ostatními lidmi, přesto ještě nikoho nenapadlo tento důležitý prostředek komunikace nějakým způsobem zvýraznit, dát jeho prostřednictvím okolí najevo svou individualitu," konstatoval autor metody nazývané Jewel Eye.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Nechali byste si do oka vpravit šperk?

Implantované tělísko je při operaci, která vyjde na 500 eur (asi 16 tis. Kč), zasazeno do vrchní vrstvy sliznice oka. Zákrok údajně nijak neovlivňuje kvalitu zraku a nevyvolává žádné zdravotní problémy. Kdykoli jej lze také bez problémů odstranit.  

Zvědavost převyšuje zájem

Unikátní metoda prý vzbudila zejména mezi příslušníky mladé generace značný ohlas. "Neustále nám volají zájemci, kteří by chtěli zákrok podstoupit, někteří přicházejí i s vlastními návrhy, čím své oči ozvláštnit," pochvaluje si Melles.

Jewel Eye si však zatím pořídilo jen sedm osob, některé z nich si navíc stěžují na reakce okolí.

"Sotva jsem proceduru prodělala, začala jsem toho litovat," řekla jedna z Mellesových klientek. "Už proto, že nejbližší mě považují za blázna a pro ostatní jsem terčem nechutných vtipů," vysvětlila.

Anketa

Nechali byste si do oka vpravit šperk?
V žádném případě
76,6 %
Jen na zkoušku
8,1 %
Ano, určitě
8,8 %
Nevím
6,5 %
Celkem hlasovalo 913 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

I šperk může být erotický

K projektu s neobvyklým titulem Erotický šperk bylo vyzváno jak čtyřicet renomovaných českých a slovenských autorů, kteří se tvorbou šperku zabývají...

Výběr článků

Načítám