Hlavní obsah

Speciální jednotky v Afghánistánu testují přenosné plazmové nože

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Speciální komando americké armády testuje v Afghánistánu plazmové nože. Server Register uvedl, že jde o ruční zařízení, které vytváří ostří z proudu nabitých částic - plazmy. V žádném případě však nejde o zbraně ve stylu rytířů Jedi s paprskovým ostřím. Nůž slouží medikům k chirurgickým zásahům bez obav, že dojde k rozsáhlému krvácení.

Foto: Profimedia.cz

Plazmové nože se používají v průmyslu.

Článek

Plazmový nůž v podstatě "zatavuje" cévky na místech, kde by obyčejné ocelové ostří způsobilo větší krvácení. Firmy vyrábějící plazmové nože tvrdí, že dokáží omezit krvácení až o 60 procent. V náročných podmínkách rozhoduje omezení ztrát krve o životě a smrti zraněných vojáků.

Dosavadní běžné plazmové nože potřebují vedle vlastního nože do ruky také poměrně velkou základnu, která je s čepelí spojena kabely a umístěna na vozíku. Především však běžné plazmové nože potřebují připojení do sítě a elektřina není u speciálních jednotek v polních podmínkách vždycky dostupná.

Vedení speciálních operací proto zadalo vývoj plazma-nože s nižšími nároky na energii, které by využily i jednotky operující v terénu. Zkoušky prototypu podle serveru Wired proběhly už v roce 2008 a nyní ho již jednotky zkoušejí naostro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám