Hlavní obsah

Socha Mossové je největší zlatou sochou od dob starověkého Egypta

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Zlatá socha Kate Mossové v životní velikosti, znázorňující ji jako Afroditu moderní doby váží přibližně 50 kilogramů, tedy zhruba stejně jako její živá předloha. Socha vyobrazující známou modelku s nohama za hlavou byla slavnostně odkryta v budově British Museum v Londýně.

Foto: Profimedia.cz

Pozice, ve které se socha nachází, je poněkud zvláštní.

Článek

Podle zástupců muzea je socha Kate Mossové největší zlatou sochou od dob starověkého Egypta. Její autor Marc Quinn je proslulý svými kontroverzními díly, jeho těhotná žena bez rukou a nohou umístěná na čtvrtém soklu známé Trafalgar Square, je asi nezapomenutelná.

Quinn uvedl, že náklady na výrobu sochy byly 1,5 miliónu liber (47 miliónů korun), z čehož jen milión liber (31,5 miliónů korun) stálo zlato samo o sobě. Umělec doufá, že se cena sochy vyšplhá v lednové aukci muzea vyšplhá na závratných 10 miliónů liber (asi 315 miliónů korun).

:. Socha Kate Mossové váží 50 kilogramů.foto: Profimedia

Každého jistě napadne, zda Quinn modeloval sochu podle živé předlohy. Mnohé jistě překvapí, že mu Kate Mossová skutečně jeden den stála modelem, avšak ne v poloze, ve které je vymodelovaná. "Mossová bere sochu tak, že vyzdvihuje její osobnost do určité mýtické úrovně," uvedl Quinn.

Socha nazvaná Siren (Siréna) je jednou z mnoha soch vystavených na výstavě Statuephilia (Sochofilie). Podle Quinnových slov při dnešní finanční krizi roste cena materiálu a její odhalení tak bylo přesně načasováno. "Pokud by teď byla válka či anarchie, tak by byla socha roztavena na mincovní kov," smál se sochař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám