Hlavní obsah

Slůňata v pražské zoo se poprala o vánoční stromky

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jako každý rok, tak i letos dostala zvířata v pražské zoologické zahradě bohatou nadílku, a to v podobě šedesáti neprodaných vánočních stromků. Sloní mláďata Lakuna a Amalee se dokonce o nadílku poprala.

V pražské zoo si zvířata pochutnala na vánočních stromcích. Slůňata se o ně popralaVideo: Novinky

 
Článek

Některé druhy zvířat dostaly obrovské větve do výběhu, některé si pochutnávají v teple svých pavilonů. Největší radost ale stromky udělaly v Údolí slonů, kde si s nimi hrály sloní princezny.

„Kromě zpestření běžného jídelníčku je to pro zvířata také hlavně hra. Je to pro ta zvířata něco nového, jiného,“ usmál se ředitel pražské zoo Miroslav Bobek s tím, že slůňata jsou opravdu hravá, takže nějaký ten boj o větev bezpochyby proběhne vícekrát.

Do pražské zoo dorazil první vombat. Je jediný v republice

Domácí

Je potřeba zdůraznit, že zvířata nedostávají stromky z běžných domácností, ale neprodané stromky od prodejců, to kvůli bezpečnosti, protože na stromcích od lidí by mohl zůstat třeba nějaký háček, drát či ozdoba, a to by zvířatům ublížilo.

„Je to pro zvířata přilepšení, celý rok dodržujeme krmné dávky. Navíc ty stromečky jsou nejen krmnou dávkou, ale i hrou, takže se také zabaví,“ říká Antonín Mrázek, vedoucí krmivářského oddělení a dodává, že část stromků je využita také jako stafáž do výběhu, kdy je zvířata užívají i jako úkryty.

Foto: Zoo Praha, Novinky

Nadílka udělala radost i v pavilonu goril.

Vedoucí krmivářského oddělení také uznává, že stejně jako přibírají lidé po Vánocích, může se tak stát i u zvířat, to ale v případě, že jim chovatelé přilepší vícekrát.

Bobek uvedl, že vánoční menu zvířata během komentovaných krmení dostala už v pondělí a podávat se bude do středy. V lednu si však zvířata ještě pochutnají na větvích z vánočního stromu ze Staroměstského náměstí a také na ovoci a zelenině, kterou návštěvníci zvířatům donesli na Štědrý den.

Mládě orangutana se přetahovalo s vydrami o přikrývku

Koktejl

Dodal, že stromky pravidelně dostává zhruba 15 druhů zvířat. Po slonech potěšily i hyeny čabrakové a gorily nížinné. Pochutnávají si na nich však také třeba nestoři kea, vlci, bizoni, zubři či medojedi. Například žirafy pak využily stromky jako drbátka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám