Hlavní obsah

Sloní mámy se slůňaty už jsou společně v jednom výběhu

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Veledůležitý krok mají úspěšně za sebou ošetřovatelé slonic a prvních živě narozených českých slůňat v ostravské zoologické zahradě. V úterý dopoledne v pavilónu slonů spojili obě sloní matky Johti a Vishesh a jejich mláďata. Obývají tak už jeden společný výběh.

Článek

„Přes nemalé obavy ošetřovatelů a všech pracovníků zoo proběhlo nakonec samotné spojení relativně v klidu. I když to tak chvílemi úplně nevypadalo a v jeden, naštěstí poměrně krátký okamžik, se mladá, jen týden stará samička, chvíli i ocitla na zemi, kam ji rozrušená a zmatená Vishesh povalila,“ líčila velkou událost mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková s tím, že hluku, troubení a sloního křiku bylo v tu chvíli v pavilónu takové množství, že si připadali jako v Jurském parku.

„Nejhlučnější byl měsíční sloní sameček, který je prvním živě narozeným slůnětem v historii českých zoo. Obě sloní matky se snažily svá mláďata ukrýt pod sebe a bránit je před případným nebezpečím. Tím se nám potvrdilo, že i nezkušená prvorodička Vishesh svou mateřskou roli zvládá. Alespoň tomu tak dnes bylo,“ popisovala dále mluvčí.

Během několika hodin se situace ve sloním pavilónu uklidnila natolik, že se obě slůňata navzájem začala prohlížet. „Začala se kontaktovat, navzájem se očichávat chobotky, a dokonce se i několikrát uložila k odpočinku. Také jsme už dvakrát krmili sloního samečka, během té doby však byla starší Johti s malou samičkou na chvilku ve vedlejším výběhu, aby nebyla Vishesh vystresovaná či neklidná,“ dodala Kalousková.

Při spojování sloních matek se slůňaty byla nejstarší samice Suseela ve venkovním výběhu. Nyní však jsou již v pavilónu všechny slonice, ta nejstarší je však ve vedlejším výběhu, kde si na novou situaci zvyká. „Ke spojení všech tří samic však v nejbližších dnech zatím nedojde, nejprve necháme čas oběma matkám s mláďaty, aby si na podstatnou změnu v jejich režimu zvykly.“

Pracovníci zoo se rozhodli pro tuto variantu spojení z několika důvodů. Přítomnost zkušené matky může u Vishesh posílit jistotu v její nové životní roli, navíc Johti je matka Vishesh, takže i pevná vazba mezi mámou a dcerou může mít na další vývoj pozitivní vliv. K dřívějšímu spojení Johti s Vishesh nechtěli přistoupit, aby se nejdříve několik dní upevnil vztah mezi Johti a malou samičkou. Nicméně všechna zvířata byla v trvalém kontaktu a mohla se vzájemně dotýkat přes bezpečnostní bariéry.

Pavilón slonů i nadále zůstává pro veřejnost uzavřený, zoo však plánuje vypustit slonice s mláďaty do venkovního výběhu. Chystá také spuštění videoprojekce naživo, aby mohli všichni první živě narozená slůňata v Česku pozorovat v akci.

Reklama

Výběr článků

Načítám