Hlavní obsah

Slepý pes zachráncem, majitelce vycítil v těle rakovinu

Katherine Barryová může za svůj život vděčit svému slepému psovi, který na její ruce včas odhalil rakovinu kůže. Podle deníku Daily Mail si Australanka myslela, že má infekci, když ale pes začal opakovaně zasažené místo olizovat, znervózněla. Stejným způsobem totiž před dvěma lety vycítil totožný typ rakoviny u jejího manžela, jenž nemoci podlehl.

Foto: Profimedia.cz

Pes jménem James prokázal neuvěřitelné schopnosti.

Článek

Když v srpnu dvaapadesátiletá zahradnice z městečka Babakin zaregistrovala malý výběžek na své ruce, myslela si, že jde o infekci. Znervózněla až poté, co jí začal postižené místo olizovat její jedenáctiletý pes James. „Olizoval to pokaždé, když jsem si sedla nebo když jsem ho hladila, nechtěl s tím zkrátka přestat,“ popsala žena.

Australanka tušila, že je něco v nepořádku, protože pes stejným způsobem odhalil rakovinu jejímu muži Alanovi v roce 2015. Vystrašená žena raději navštívila lékaře, kteří jí diagnostikovali rakovinu kůže. „Když mi lékaři sdělili diagnózu, neuvěřitelně mě to vystrašilo. Alan na stejný typ rakoviny zemřel, pokládala jsem si tedy otázku, zda dopadnu stejně jako on. Naštěstí mám ale chytrého pejska, který nemoc zavčas odhalil,“ svěřila se Barryová.

Foto: Profimedia.cz

Katherine Barryová se psem, který jí možná zachránil život.

Lékaři jí během následujícího týdne jedenapůlcentimetrový nádor odstranili a oznámili, že onemocnění nevyžaduje žádné další léčení, neboť bylo odhaleno v raném stadiu. Zároveň dodali, že žena může být vděčná svému slepému psovi. „Asi je zbytečné říkat, že se James už uklidnil a místo olizování mé ruky si raději zdřímne,“ dodala Katherine.

Nejedná se o první případ, kdy pes rakovinu pomocí čichu odhalil. Tuto schopnost už několikrát potvrdili i vědci. Například v Německu zjistili, že psi dokážou z dechu člověka vycítit rakovinu plic. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám